Generalna skupščina Evropskega združenja festivalov v Sarajevu

Med 26. in 28. februarjem bo v Sarajevu potekala generalna skupščina Evropskega združenja festivalov (EFA). Gosti jo festival Sarajevska zima (7. 2.–21. 3.), ki letos obeležuje 30-letnico obstoja. Na programu  Sarajevski pogovori s poudarkom na iskanju vizije glede vloge festivalov v Evropi prihodnosti in aktivni vlogi njenih prebivalk in prebivalcev v kulturni podobi stare celine. Člani EFA bodo tudi volili nove člane predsedstva, ki ga že tretji mandat vodi Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.     

EFA, evropsko krovno združenje več kot sto festivalov, nacionalnih festivalskih združenj in kulturnih organizacij iz 44 držav,  svojo redno generalno skupščino pripravlja v Sarajevu. Njen gostitelj je festival Sarajevska zima (7. 2.–21. 3.), ki obeležuje 30. obletnico obstoja. Že od samega začetka mu predseduje Ibrahim Spahić. »Sarajevska zima  poteka brez prekinitve že tri desetletja. Postala je simbol svobode in način spoznavanja s kulturami celega sveta. Njen slogan umetnost, svoboda in mir niso le besede, pač pa predstavljajo življenje. Zahvaljujem se umetnikom, gostom in članom EFA, ki so in bodo še prišli v Sarajevo ne glede na zadnje dogodke. Potrebujemo solidarnost, izhod iz krize pa bomo našli le z dialogom. Ne potrebujemo nasilja, pač pa mir, potrpljenje, odgovornost.«

»EFA podpira vse svoje člane v državah, ki se soočajo s težkimi situacijami. S svojimi partnerji bo vedno dvigovala zavest o pomembnosti vloge kulture v procesih razvoja državljanstva, demokracije in svobode. Slogan umetnost, svoboda in mir predstavljajo način življenja, in Sarajevska zima je odličen primer, kako v to vključiti prebivalce nekega mesta. Upam, da bo v prizadevanju za mir in solidarnost doprinesla tudi EFA. Že s tem, da se nismo ustrašili slabih novic in nič kaj prijetnih televizijskih posnetkov nemirov ter da nismo odpovedali naše generalne skupščine, v svet pošiljamo močno sporočilo,« pravi Darko Brlek, predsednik EFA ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.

Generalna skupščina EFA bo potekala v Sarajevu med 26. in 28. februarjem. V sredo, 26., bo v prostorih hotela Evropa ob 19.00 novinarska konferenca, uradno odprtje pa med 19.30 in 21.00. Na njem bodo spregovorili dr. Ivo Komšić, župan Sarajeva,  Ivica Šarić, minister za kulturo Kantona Sarajevo v odstopu, Darko Brlekpredsednik EFA ter direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, Ibrahim Spahić, direktor mednarodnega festivala Sarajevska zima, Nele Hartling, članica strateške skupine

A Soul for Europe, prof. dr.  Senadin Musabegović, esejist, pesnik, profesor na sarajevski univerzi, Kathrin Deventer, generalna sekretarka EFA.

Okrog sto delegatov, predstavnikov 62 festivalov, bo v naslednjih dneh v okviru Sarajevskih pogovorov razpravljajo o izzivih današnje družbe, težavah in priložnostih v Evropi prihodnosti, o vlogi festivalov v njej ter o aktivni vlogi prebivalk in prebivalcev Evrope. Poudarek bo na iskanju vizije glede vključevanja in koriščenja kulture v procesu evropskih integracij. Dotaknili se bodo tudi nekaterih zgodovinskih dogodkov, ki so pomembno zaznamovali evropski prostor in njegove regije, kot je Balkan (ne gre pozabiti stote obletnice začetka prve svetovne vojne), pa o doprinosu festivalov in kulture na sploh k humanosti in gradnji nacionalnih identitet.
Sarajevski pogovori bodo poskušali najti odgovore na vprašanja, kot so: Kakšno naj bo sožitje v tem času in prostoru? Kakšno vlogo naj imata kultura in umetnost pri krepitvi demokracije in svobode? Kako naj pomagamo doumeti, da mir in složnost nista naravno stanje človeštva, pač pa privilegija?
V razpravi bosta sodelovala tudi Jonathan May (Mednarodni londonski gledališki festival) in Amila Ramović (Sarajevski festival komorne glasbe).

»Evropa je danes na razpotju. Morala bo definirati in braniti prihodnost, ki mora sloneti na miru in solidarnosti med narodi in narodnostmi. Da se bo to zgodilo, moramo združiti moči. Naj bo tudi generalna skupščina EFA v Sarajevu zaveza in pot k temu. Imamo priložnost, da prevzamemo odgovornost za aktivno vlogo pri oblikovanju časa in prostora, v katerem živimo. Tudi festivali so odraz trenutnega časa in prostora. In tudi festivali imajo možnost in priložnost, da ga spreminjajo,« poudarja Darko Brlek, predsednik EFA, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana.

Člani EFA bodo v Sarajevu tudi volili nove člane predsedstva, ki ga že tretji mandat vodi Darko Brlek.

Informacije / Odnosi z javnostmi
Hermina Kovačič                                                                Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: +386 1 241 60 16                                                        Tel.: +386 1 241 60 19
hermina.kovacic@ljubljanafestival.si                                    sanja.kejzar@ljubljanafestival.si

http://www.efa-aef.eu
www.ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival