EVITA

V pričakovanju gostovanja muzikala Evita iz Londona, kjer potekajo intenzivne priprave na premiero v Ljubljani. Pod režijo se podpisuje stari znanec Ljubljana Festivala Mykal Rand. V glavnih vlogah Catriana Sandison, Joel Harper-Jackson in Kevin Stephen-Jones.

»Perón? Zelo zanimiv, karizmatičen vodja. Eva mu je dala, kar mu je manjkalo: vezo z ljudstvom. Katapultirala ga je iz pozicije vojaškega vodje v priljubljenega vodjo. Bila je glamurozna in strastna, zaradi njenega delovanja v medijih so jo poznali vsi. Da je izhajala iz ljudstva, kar je vedno poudarjala, pa je pomagalo obema. Seveda je imela tudi svojo temno stran, ovito v misterije, konflikte, kontroverznosti in željo po slavi, a ne glede na to je veliko naredila za ljudi. Ne čudi, da je tudi po svoji smrti ostala karizmatična in ena najbolj prepoznavnih osebnosti iz Argentine,« te dni razmišlja o Evi Perón ter njenem življenju in soprogu Juanu Perónu Kevin Stephen-Jones, ki še z 12 člani igralske zasedbe ter glasbeniki v Londonu intenzivno vadi muzikal Evita. Premierno ga bomo lahko videli v ponedeljek, 18. avgusta, ob 20.30 v Poletnem gledališču v Križankah. Sledile bodo ponovitve do petka, 22. avgusta.

»Zgodba se v muzikalu pričenja na koncu, s smrtjo priljubljene, skoraj svete Eve oziroma Evite, kot so ji rekli. Dogaja se na železniški postaji, kjer se je spominjajo.«
Kevina Stephena-Jonesa bomo v Ljubljani videli v vlogi Juana Peróna, sicer pa ima za sabo bogato kariero opernega pevca. Operno petje je študiral na glasbenem kolidžu Royal Northern. Pel je v več kot 25 različnih operah, leta 2010 skupaj s Joséjem Carrerasom v Royal Albert Hallu. Lani je nastopil v bibličnem muzikalu Love Beyond v vlogi boga. Kevin Stephen-Jones poleg nastopanja poučuje tako zasebno kot na glasbenem kolidžu Royal Northern. O primerjavi med petjem v opernih produkcijah in v muzikalih pravi, da rad počne oboje. »Operne zgodbe se nanašajo na dogodke pred sto, dvesto leti, karakterji osebnosti v njih so preprostejši. Zgodbe so v muzikalih kompleksnejše, pa tudi bolj resnične. Osebnosti lahko bolj okarakteriziraš, imaš več svobode pri njihovi interpretaciji. In meni je všeč igranje. Je pa tudi res, da opere predstavljajo večji vokalni izziv. Dobro je, da imam možnost početi oboje.
Glede Evite še pove, da se popolnoma zaveda močnega vtisa, ki ga je pustil film Evita režiserja Alana Parkerja. »Seveda je zelo glamurozen, zasedba z Madonno, Antoniom Banderasom in Jonathanom Pryceom v glavnih vlogah pa močna. Vendar je muzikal Evita še kaj več kot to. Tokratna zasedba je močna, dobri smo vokalno in igralsko. Veliko prostora pa prepuščamo tudi gledalkam in gledalcem in njihovi domišljiji.

V ljubljanski postavitvi bo vlogo Eve Perón izvedla Catriana Sandison, talentirana umetnica, rojena v Edinburgu. Študirala je na akademiji Mountview. Nastopila je že v številnih muzikalih, med drugim v We Will Rock You, The Rocky Horror Showu, Robinu Hoodu, Sneguljčici, Petru Panu idr. Che bo mladi Joel Harper Jackson. Lani je zaključil študij na šoli Hammond v Chestru v Veliki Britaniji. Nastopil je že v Aladinu, Jesusu Christu Superstarju, Pepelki, Kabareju idr. Njegov največji uspeh je bila vloga Angela v muzikalu Rent, s katerim je gostoval v vseh pomembnih gledališčih v Veliki Britaniji.

Pod koreografijo in režijo ljubljanske postavitve se podpisuje stari znanec našega občinstva Mykal Rand. Pred kratkim je sodeloval pri novi produkciji muzikala Starlight Express v Veliki Britaniji, s katerim je bil na turneji na Japonskem, v Novi Zelandiji in Nemčiji. Bil je režiser in koreograf številnih predstav, kot so Jesus Christ Superstar, Hair, Smokey Joes Café, Fame, Supernatural, Purlike, Grease, Passion, Release The Beat, Rent, Golden Boy, Cabaret de Monaco in Tamperer featuring Maya in druge. Mykal Rand je tudi odličen igralec in je sodeloval v številnih produkcijah v gledališčih na slovitem West Endu v Londonu in v londonskem Gledališču valižanskega princa. Umetnik sodeluje tudi pri televizijskih oddajah v angleških in evropskih mrežah. Trenutno študira filmsko režijo na Inštitutu SAE. Na Ljubljana Festivalu sodeluje že četrtič. Pravi, da mu tako ambient Poletnega gledališča v Križankah kot naše občinstvo vedno znova predstavljata velik izziv.

V Ljubljani bosta tako igralska kot glasbena zasedba izvedli pesmi, ki so se zapisale v glasbeno zgodovino. Med njimi bodo tudi Oh, kakšen cirkus!, Buenos Aires, Mavrica, Ne joči za menoj, Argentina! in Presenetljivo dobra bi bila zate, za katero Kevin Stephen-Jones pravi, da je zanj najlepša.

Evita je med najbolj poznanimi muzikali; glasbo zanj je napisal slavni Andrew Lloyd Webber, besedila je prispeval Tim Rice. Govori o življenju, slavi, dobrodelnem delu in smrti Eve Perón (1919–1952), druge žene argentinskega predsednika Juana Peróna. Uporabila je vso svojo očarljivost in karizmatičnost, da se je bliskovito povzpela iz argentinskega predmestja na mesto prve dame države. Ljudstvo jo je občudovalo kot zagovornico revnih in tako je postala ena najpomembnejših in vplivnih žensk na svetu – zaradi izjemne in pohlepne ambicioznosti in krhkega zdravja pa tudi silno tragična osebnost. Evita pripoveduje Evino strastno in nepozabno resnično zgodbo o njeni mladosti, bliskovitem vzponom v svetu zabavništva, o velikanskem bogastvu in moči, ki jo je pridobila, ter kako je postala priljubljena in na koncu celo sveta Evita.

Evitina nepozabna pesem Ne joči za menoj, Argentina! je bila posneta in izdana leta 1976, sledil ji je dvojni zlati album. Odrska predstavitev se je začela junija 1978 v Gledališču princa Edvarda v Londonu z Elaine Paige v naslovni vlogi in z Jossom Acklandom kot sijajnim Perónom. Po predstavah v Los Angelesu in San Franciscu je sledila premiera na Broadwayu septembra 1979 in po njej več kot 1500 ponovitev (dvakrat več kot za muzikal Jesus Christ Superstar). Muzikal je sedemkrat prejel nagrado tony za najboljši libreto, najboljšo partituro in najboljši muzikal leta. Leta 1981 je bil posnetek nagrajen z grammyjem.
Muzikal Evita izvajajo po vsem svetu. Leta 2006 so produkcijo oživili v gledališču Adelphi v Londonu z igralko Eleno Roger kot Evo v glavni vlogi. Predstave so se vrstile do maja 2007 in bile nominirane za številna priznanja, med drugim za Eleno Roger kot najboljšo igralko za nagrado Laurencea Olivierja.

O programu 62. Ljubljana Festivala izveste tudi na: www.ljubljanafestival.si.

Informacije / Odnosi z javnostmi

Hermina Kovačič                                                                    Sanja Kejžar Kladnik
Tel.: (0)1 241 60 16                                                                 Tel.: (0)1 241 60 19
Hermina.Kovacic@ljubljanafestival.si                                Sanja.Kejzar@ljubljanafestival.si

www.ljubljanafestival.si
https://sl-si.facebook.com/LjubljanaFestival
Sponzorji muzikala Evita: Zavarovalnica Tilia, d. d., Hypo Alpe Adria Group, Spar Slovenija, d. o. o., Zavarovalnica Triglav, d. d., Nova KBM, d. d.