5. Zimski festival z glasbeniki svetovnega slovesa

30. 11. 2021

Festival Ljubljana predstavlja 5. Zimski festival, med 28. januarjem in 5. februarjem 2022 bomo v Slovenski filharmoniji, Viteški dvorani Križank in Cankarjevem domu prisluhnili osmim koncertom glasbenikov svetovnega slovesa. Otvoritev bo 28. januarja v Slovenski filharmoniji s tremi baročnimi mojstrovinami v izvedbi priznanih solistov ter Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije pod taktirko Barta van Reyna. Nato bodo med 30. januarjem in 4. februarjem nastopili izvrstni pianisti Duo Schiavo-Marchegiani, János Balázs, Maria João Pires, Nicolas Bourdoncle in Nejc Kamplet, tenorist Joseph Calleja ter violinistka Maria Andreeva. 5. Zimski festival bo 5. februarja v Cankarjevem domu sklenil znameniti Mozartov Rekviem s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Zborom Slovenske filharmonije, Mešanim pevskim zborom Glasbene matice Ljubljana in izbranimi solisti pod vodstvom Yana Pascala Torteliera.

OTVORITEV 5. ZIMSKEGA FESTIVALA – Á LA HÄNDEL

Otvoritveni večer Zimskega festivala naznanjajo tri baročne mojstrovine v izvedbi Orkestra in Zbora Slovenske fiharmonije pod vodstvom dirigenta Barta van Reyna, ki se posebej posveča operi ter simfonični in operni glasbi in sodi med iskane belgijske dirigente svoje generacije. Na sporedu bosta Bachova kantata za zbor in Ferrandinijeva solistična kantata za mezzosopran, vrhunec koncerta pa je Händlovo najbolj viharno delo za zbor in soliste, Dixit Dominus. Za doživeto interpretacijo bodo poskrbele sopranistki Julie Doyle in Griet De Geyter ter mezzosopranistka Barbara Kozelj.

(28.1., 19:30, Slovenska filharmonija)

KLAVIRSKI DUO SCHIAVO-MARCHEGIANI

Obeta se sijajno glasbeno doživetje, na katerem bosta pianista Sergio Marchegiani in Marco Schiavo, eden najbolj aktivnih in dinamičnih klavirskih duov na italijanski in mednarodni glasbeni sceni, svojo vizijo na črno-belih tipkah združila z glasbenimi deli baroka, klasicizma in romantike. Pianista prirejata solistične koncerte, obenem pa od leta 2006 na najprestižnejših odrih nastopata tudi skupaj – izpostaviti velja newyorško Carnegie Hall, Zlato dvorano dunajskega Musikvereina in dunajsko Koncertno hišo, z orkestri kot so Londonski kraljevi filharmonični orkester, Berlinski simfonični orkester in drugi. Leta 2014 je založba Decca Records izdala njun prvi CD, posvečen F. Schubertu, s katerim sta požela številne pozitivne kritike.

(30.1., 19:30, Viteška dvorana Križank)

IZVRSTEN PIANIST JÁNOS BALÁZS

János Balázs velja za enega najuspešnejših in najbolj priznanih pianistov na madžarski sceni klasične glasbe. Balázsova strast do klavirja, prizadevanje, da bi segel onkraj opredeljenosti glasbenih žanrov, in dar za improvizacijo navdihujejo kritike in občinstvo. Pianist je umetniški vodja Festivala Georges Cziffre, ki ga je leta 2016 ustanovil v poklon svojemu idolu. Od takrat je festival prerasel v prestižno prireditev klasične glasbe na Madžarskem, kjer so nastopili številni priznani umetniki. Leta 2019 je János Balázs prejel Kossuthovo nagrado, najvišjo madžarsko nagrado za umetnost, istega leta pa je postal tudi Steinwayev umetnik. Koncertni spored bo postregel z deli skladateljev 19. stoletja.

(31.1., 19:30, Viteška dvorana Križank)

CHOPINOV DRUGI KLAVIRSKI KONCERT

Ena najbolj priznanih izvajalk na svetu, portugalska pianistka Maria João Pires, je navdušena izvajalka komorne glasbe ter velja za eno najboljših interpretk Beethovnovih in Mozartovih del. V svoji obsežni in zavidljivi karieri je nastopila z vsemi priznanimi orkestri ter gostovala na največjih festivalih po svetu. Prav tako je prejemnica nagrad Mednarodnega glasbenega sveta (IMC), Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), nagrade gramofon, v letu 2019 je prejela tudi medaljo za kulturne zasluge Ministrstva za kulturo portugalske vlade. Na petem zimskem festivalu bo s Chopinovim Koncertom za klavir in orkester št. 2 v f-molu nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, na dirigentski podij pa bo stopil Ricardo Castro, prvi brazilski dirigent, ki je prejel častno članstvo v Kraljevi filharmoniji.

(1.2., 19:30, Cankarjev dom)

IZPOD PRSTOV FRANCOSKEGA PIANISTA

Klavirsko igro francoskega pianista Nicolasa Bourdoncleja prevevajo strast, muzikaličnost in samozavest. Klavir se je začel učiti z očetom Michelom Bourdonclom, znanim pianistom in pedagogom ter kmalu začel obiskovati Konservatorij v Marseillu, študij jenadaljeval na Nacionalnem konservatoriju za glasbo v Parizu, trenutno pa se izobražuje na Srednji glasbeni šoli v Ženevi in v društvu Piano Cantabile. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju, leta 2019 pa na mednarodnem klavirskem tekmovanju Premio Jaen. Od svojega prvega solističnega nastopa pri desetih letih se je izkazal kot vzhajajoča zvezda francoskega pianizma. Program vključuje skladbe najbolj priznanih ustvarjalcev klavirske glasbe, L. van Beethovna, F. Liszta in R. Schumanna.

(2.2., 19:30, Viteška dvorana Križank)

KONCERT OPERNIH ARIJ Z JOSEPHOM CALLEJO

Na Malti rojeni tenorist Joseph Calleja sodi med najuspešnejše koncertne umetnike 21. stoletja. Leta 1997 je na Malti debitiral z vlogo Macduffa v Macbethu, v letih kasneje pa je zmagal na Carusovem tekmovanju v Milanu in Domingovi Operalii. Pot ga je kasneje vodila na odre svetovnih opernih hiš in sodeloval je s številnimi priznanimi umetniki, kot so Ana Netrebko, Plàcido Domingo, Rolando Villazón, Bryan Terfel, Ricardo Chailly in drugi. Njegov repertoar se razteza od del francoskih skladateljev pa vse do velikih liričnih in verističnih tenorskih vlog. Na 5. Zimskem festivalu bo z opernimi arijami nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Gianluce Marcianója.

(3.2., 19:30, Cankarjev dom)

SINERGIJA VIOLINE IN KLAVIRJA

Večkrat nagrajeni mlad pianist Nejc Kamplet  bo zaznamoval sedmi večer klavirske glasbe letošnjega Zimskega festivala. Svojo klavirsko tehniko ter poetično ekspresivnost je izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih, z izjemnimi dosežki pa si je prislužil štipendijo Ministrstva za kulturo v Sloveniji ter občin Gradec in Maribor. V letu 2021 nas je zastopal na 16. klavirskem tekmovanju Arturja Rubinsteina v Izraelu. Na violini in z vokalom se mu bo pridružila mlada ruska glasbenica Maria Andreeva, študentka slovitega Moskovskega državnega konservatorija Čajkovski ter zmagovalka IX. in X. mednarodnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike v dveh različnih sekcijah, violina in klavir. Na sporedu bodo dela baročnega skladatelja T. A. Vitalija, francoskih skladateljev C. Gounoda, C. Francka in M. Ravela, svojo virtuoznost pa bo pianist izrazil tudi v monumentalni Sonati za klavir v h-molu, ki jo je zasnoval romantični mojster F. Liszt.

(4.2., 19:30, Viteška dvorana Križank)

ZAKLJUČEK 5. ZIMSKEGA FESTIVALA Z ZNAMENITIM MOZARTOVIM REKVIEMOM

Eno izmed najveličastnejših del iz zakladnice klasične glasbe, Rekviem, je zadnje delo velikega skladatelja W. A. Mozarta. V svoji uglasbitvi maše za umrle se je sicer držal predpisanega sakralnega stila, vendar je stare obrazce združil s pretresljivo izkušnjo bližajoče se smrti. Skladatelj zborovske mojstrovine ni nikoli dokončal, po njegovi smrti jo je zaključil njegov učenec Franz Xaver Sussmayr. Dokončana različica Rekviema je bila odigrana na Mozartovem pogrebu, na ponovnem pokopu Napoleona I. leta 1840 in na pogrebu Frédérica Chopina leta 1849. Na zaključnem koncertu 5. Zimskega festivala bomo v Cankarjevem domu prisluhnili sopranistki Giulii Semenzato, mezzosopranistki Wiebke Lehmkuhl, tenoristu Xabierju Anduagu, basbaritonistu Paulu Arminu Edelmannu, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, Zboru Slovenske filharmonije in Mešanim pevskim zborom Glasbene matice Ljubljana pod taktirko francoskega dirigenta Yana Pascala Tortelier.

(5.2., 19:30, Cankarjev dom)

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.

Več informacij na ljubljanafestival.si

Informacije / Odnosi z javnostmi
Maruša Šinkovič
Tel.: +386 (0)1 241 60 18
marusa.sinkovic@ljubljanafestival.si

ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana

***
Glavni sponzor: Zavarovalnica Sava, d. d.
Glavni medijski sponzor: Delo, d. o. o.
Medijski sponzor: Radio 1, Radio Center

Ustanoviteljica Festivala Ljubljana je Mestna občina Ljubljana, ki ga tudi finančno omogoča. Član Evropskega združenja festivalov EFA je od leta 1977.