Predstavitev 72. Ljubljana Festivala v Catanii

26. 03. 2024

V ponedeljek, 25. marca, je na Konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii na Siciliji potekala novinarska konferenca za predstavitev programa 72. Ljubljana Festivala.

Med govorci je bil tudi naš direktor in umetniški vodja Darko Brlek, vodil pa jo je direktor konservatorija, dirigent in pianist Epifanio Comis. Comis je tudi eden izmed profesorjev Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana in umetniški vodja Mednarodnega tekmovanja Festivala Ljubljana – Klavir, na letošnjem poletnem festivalu pa se bo predstavil v vlogi dirigenta.

22. julija bomo ob 21.00 pod njegovo taktirko prisluhnili koncertu Orchestra Sinfonica del Conservatorio del Vincenzo Bellini di Catania (Simfoničnega orkestra Konservatorija Vincenza Bellinija iz Catanie). Comis je orkester ustanovil leta 2020, poleg konservatorija pa v njem sodelujejo tudi učitelji in učenci Glasbenega združenja Etnea.

V Poletnem gledališču Križank bomo prisluhnili raznovrstnemu programu, ki ga bo začela skladba Poklon Belliniju Saveria Mercadanteja, enega izmed vodilnih italijanskih opernih skladateljev svojega časa. Sledila bo skladba Italija v medvojnem času vplivnega glasbenika Alfreda Caselle, ki ga z našim prostorom lahko povezujemo z dejstvom, da je učil Primoža Ramovša. Po premoru bosta večer nadaljevali mojstrsko orkestrirani skladbi Pavana za umrlo princeso in Moja mati gos impresionista Mauricea Ravela, večer pa bo sklenila jazzovsko navdihnjena simfonična pesnitev Amerikanec v Parizu Georga Gershwina.

Poleg direktorja in g. Comisa sta bila govorca na včerajšnji konferenci še Carmelo Galati, predsednik konservatorija, in profesor Giuseppe Montemagno.

O novinarski konferenci so že poročali številni italijanski mediji in na naslednjih povezavah si lahko ogledate tudi izbrane videoprispevke:

Il Conservatorio Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (Sikelian.it)
Musica, il Conservatorio di Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (Mondopalermo.it)
Conservatorio Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (LaSicilia.it)

Spodaj pa si lahko ogledate foto utrinke:

O novinarski konferenci so prav tako poročali na OraTg REI TV:


Ne zamudite zadnjega dneva (26. marec) predprodaje za prireditve 72. Ljubljana Festivala in izkoristite 20-odstotni popust za nakup vstopnic z vpisom v Klub Festivala Ljubljana. Več informacij najdete tukaj.

Predprodajni popust ne velja za koprodukcijske prireditve (koncerti Ota Pestnerja, Uroša Perića in Vlada Kreslina).