Poslavljamo se od očeta slovenske popevke

05. 01. 2021

V četrtek, 24. decembra, nas je v enaindevetdesetem letu zapustila legenda slovenske zabavne glasbe, Mojmir Sepe. Bil je dirigent in skladatelj različnih zvrsti, kot so šansoni, popevke, gledališke pesmi in filmska glasba, uveljavil se je tudi kot aranžer, predvsem za dela z velikimi orkestri. Mojmir Sepe je v slovensko glasbo vtisnil neizbrisen pečat, predan ji je bil z vsem srcem. V zakladnico slovenskih zimzelenih melodij je prispeval znane skladbe, kot so Zemlja pleše, Brez besed, Malokdaj se srečava, S teboj, Pridi, dala ti bom cvet, Medved Bojan, Ribič, ribič me je ujel, Ljubi, ljubi, ljubi in Pismo za Mary Brown.

Leta 1962 je bil med ustanovitelji festivala Slovenska popevka, na katerem je med drugim leta 1964 zmagal s Poletno nočjo v izvedbi Marjane Deržaj, kar dvakrat je zmagal tudi s soprogo Majdo Sepe – leta 1973 s skladbo Med iskrenimi ljudmi in naslednje leto z Uspavanko za mrtve vagabunde. Od leta 1970 do upokojitve leta 1991 je bil urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana. V bogati in plodoviti karieri je ustvarjal s številnimi slovenskimi glasbenimi ikonami, kot so Marjana Deržaj, Stane Mancini, Elda Viler, Lado Leskovar, Jože Privšek, Bojan Adamič, Jure Robežnik, Dušan Velkaverh in Elza Budau, s katerimi je skupaj oblikoval zlato obdobje slovenske popevke. Tesno je sodeloval s svojo življenjsko sopotnico Majdo Sepe, eno največjih slovenskih šansonjerk, in pesnikom Franetom Milčinskim – Ježkom, ter v tandemih z najboljšimi avtorji besedil, kot so Gregor Strniša, Branko Šömen, Miroslav Košuta in Ivan Minatti.

Po njegovi popevki Poletna noč smo poimenovali koncert, s katerim Festival Ljubljana že vrsto let v sodelovanju z RTV Slovenija na najdaljši dan v letu, 21. junija, pozdravi poletje, njegova dela pa so stalnica na repertoarju prireditev. V minulem letu smo se mu v okviru 68. Ljubljana Festivala ob njegovem častitljivem jubileju poklonili tudi s posebnim koncertom Mojmir Sepe – 90 let.

S svojimi nepozabnimi zimzelenimi skladbami se je Mojmir Sepe za vedno zapisal v slovensko glasbeno zgodovino in ima nedvomno posebno mesto v srcih vseh ljubiteljev zabavne glasbe.