Pester spletni program oper in koncertov se nadaljuje

10. 02. 2021

Številne kulturne ustanove nadaljujejo z bogatim spletnim programom objavljanja arhivskih posnetkov in prenosi v živo. V prihajajočih dneh si lahko ogledate katerega izmed spodnjih koncertov oziroma opernih uprizoritev.

Festival Wintermezzo, 19. 1. – 12. 2.

Letošnji festival Bergenskih filharmonikov sestavlja šestnajst zanimivih spletnih koncertov, med njimi tudi koncert islandskega pianista Víkingurja Ólafssona, ki je nastopil 5. februarja. Njegov koncert in vseh ostalih, ki so že bili na sporedu, je dostopen na spletni strani.

Don Carlos, Teatro Comunale Luciano Pavarotti

Prenos Verdijeve slavne opere je potekal že v soboto, 6. februarja, posnetek pa si še vedno lahko ogledate na spletni strani gledališča ali njegovem Youtube kanalu. Zvezdniško zasedbo sestavljajo Andrea Carè, Michele Pertusi, Luca Salsi, Anna Pirozzi in Judit Kutasi.

Ernani, Metropolitanska opera v New Yorku

Metropolitanska opera bo predstavila uprizoritev Verdijevega zgodnjega dela iz leta 1983 s Leono Mitchell, Lucianom Pavarottijem, Sherrillom Milnesom in Ruggerom Raimondijem v glavnih vlogah.

Serija koncertov Londonskega simfoničnega orkestra

Londonski simfonični orkester, ki je leta 2016 gostoval tudi na 64. Ljubljana Festivalu, je napovedal serijo enajstih spletnih koncertov. Na prvem koncertu je orkestru dirigiral sir Simon Rattle, ki je nastopil na jubilejnem 60. Ljubljana Festivalu. Med drugim lahko prisluhnite delom A. Ginastere, R. Gerharda in A. Dvořáka.

Manon Lescaut na OperaVision, 12. 2.

V petek, 12. 2., si boste lahko na spletnem portalu OperaVision ogledali eno izmed največjih opernih in literarnih ljubezenskih zgodb, ki jo bo izvedla Državna opera v Hamburgu z Elso Dreisig v naslovni vlogi in pod taktirko Sébastiena Roulanda. Režiser nove produkcije je David Bösch.

»Black Love«, Opera v Los Angelesu, 13. 2.

V znamenju prihajajočega Valentinovega bo losangeleška opera obudila serijo recitalov »After Hours« s koncertom ljubezenskih pesmi, ki so jih napisali afroameriški skladatelji, kot so H. Leslie Adams, Margaret Bonds, Harry T. Burleigh, James H. East, Undine Smith Moore in William Grant Still. Pesmi bodo zapeli operni pevci Alaysha Fox, Tiffany Townsend in Ashley Faatoalia ob spremljavi pianista Leonarda Hayesa.

Ljubezen (Liebe), Društvo za umetniško pesem Brooklyn. 13. 2.

Tema četrtega koncerta Schubertovega festivala društva je Ljubezen (Liebe), zato boste lahko prisluhnili skladateljevim skladbam o ljubezni. Nastopili bodo sopranistki Lucy Fitz Gibbon in Amy Owens ter mezzosopranistke Blythe Gaissert, Kate Maroney in Devony Smith ob spremljavi pianistov Michaela Brofmana in Dimitrija Doverja.

Čarostrelec, Bavarska državna opera, 13. 2.

Bavarska državna opera bo premierno predvajala Weberjevo opero Čarostrelec v režiji Dmitrija Černjakova. Orkester bo igral pod taktirko Antonella Manacorde, v glavnih vlogah pa bodo nastopili Boris Prýgl, Bálint Szabó, Golda Schultz, Anna Prohaska, Kyle Ketelsen, Pavel Černoh in Tareq Nazmi.

Cosi fan tutte, Opera v San Francsicu, 13. in 14. 2.

Mozartova opera Cosi fan tutte se verjetno najbolj odkrito ukvarja z vprašanji o naravi ljubezni. V izvedbi iz leta 2013 so nastopili Francesco Demuro, Philippe Sly, Ellie Dehn, Christel Lötzsch, Susannah Biller in Marco Vinco.

Don Giovanni, Grška nacionalna opera, 14. 2.

Oglejte si Mozartovega in Da Pontejevega Don Giovannija v edinstveni izvedbi Grške nacionalne opere s Tassisom Christoyannisem, Vassilikijem Karayannijem, Yannisem Christopoulosom, Petrosom Magoulasom, Anno Stylianaki, Tassosom Apostoloujem, Nikosom Kotenidisem in Chrisso Maliamani v glavnih vlogah.

La bohème, Kraljeva opera Wallonie-Liège, 14. 2.

V Puccinijevi operi, ki je bila uprizorjena septembra 2020, nastopajo Angela Gheorghiu kot Mimì, Ștefan Pop kot Rodolfo, Ionut Pascu kot Marcello, María Rey-Joly kot Musetta, Kamil Ben Hsain Lachiri kot Schaunard, Ugo Guagliardo kot Colline in Patrick Delcour v vlogi Benoîta oziroma Alcindora, dirigentsko paličico pa je vihtel Frédéric Chaslin.

ACO StudioCasts, 17. 2. – 31. 12.

Avstralski komorni orkester s 17. februarjem začenja z mesečno serijo posnetih koncertov, ki bodo vključevali tako sodobna dela kot klasična dela za godalni orkester. Prvi program vključuje The Lark Ascending Vaughna Williamsa z direktorjem orkestra Richardom Tognettijem kot solistom in Tognettijeve priredbe Beethovnovih skladb. V okviru serije bo med drugim nastopil tudi flavtist Emmanuel Pahud, prav tako bomo slišali Pēteris Vasksovo Vox Amoris v priredbi za Tognettija.

Pelleas in Melisanda na OperaVision, 19. 2. -19. 8.

Od 19. 2. si lahko na OperaVision ogledate opero Pelleas in Melisanda v novi izvedbi Velikega teatra v Ženevi. Avtorja koreografije sta Sidi Larbi Cherkaoui in Damien Jalet, scenografijo pa je oblikovala svetovno znana umetnica Marina Abramović. Orkester igra pod taktirko Jonathana Notta, v glavnih vlogah pa nastopajo Jacques Imbrailo, Mari Eriksmoen in Leigh Melrose.

Vir: operawire.com, theguardian.com