OSMI KONCERT CIKLA FESTIVAL ONLINE

20. 05. 2020

Festival Ljubljana v tem tednu vabi, da v sklopu cikla Festival online prisluhnete Mozartovi glasbi v izvedbi komornega orkestra Anima Musicae in violista Guya Bena Zionyja, in sicer 21. maja ob 20. uri na facebook profilu Festivala Ljubljana. 

Na sporedu četrtkovega koncerta bosta Mozartovi Serenada v G-duru K 525 »Mala nočna glasba« in Koncertantna simfonija za violino, violo in orkester v Es-duru KV 364. 

Komorni orkester Anima Musicae so leta 2010 ustanovili najboljši študenti Glasbene akademije v Budimpešti, na pobudo violinista Lászla G. Horvátha. Orkester redno nastopa na uglednih odrih, kot so Lisztova Akademija v Budimpešti, palača Festetics, koncertna hiša Musikverein na Dunaju in Marmorna dvorana Madžarskega radia. Prejeli so številne nagrade, mednarodno prepoznavni so postali predvsem z zmago na 5. mednarodnem glasbenem festivalu Summa Cum Laude v dunajskem Musikvereinu leta 2011 in nato z zmagami na madžarskih tekmovanjih ter v Parizu. Anima Musicae je prvi glasbeni ansambel, ki je leta 2012 osvojil madžarsko nagrado junior prima. Leto kasneje so začeli organizirati delavnico sodobne glasbe, ki s pomočjo zanimivih razprav omogoča dostopnost in razumljivost občinstvu ter spodbuja priljubljenost tega žanra. Komorni orkester Anima Musicae bo 5. avgusta nastopil tudi na 68. Ljubljana Festivalu. 

Večkrat nagrajeni izraelski violist Guy Ben Ziony je študiral v Frankfurtu in Leipzigu, kjer je dandanes profesor viole, znanje pa na mojstrskih tečajih predaja tudi drugod po Evropi. Bil je član kvarteta Zapolski v Københavnu in dunajskega ansambla Waldstein, kot solist je nastopil s številnimi izjemnimi dirigenti in orkestri, kot so komorni orkester Camerata Salzburg, Solisti iz Tel Aviva, Simfonični orkester iz Bamberga, orkester Amsterdam Sinfonietta in komorni orkester Camerata Nordica. Mednarodno cenjeni komorni glasbenik je redno vabljen na pomembne glasbene festivale, kot so Lockenhaus, Festival mladih umetnikov v Davosu, Spannungen Heimbach ter legendarni Prussia Cove, kjer je igral z Gidonom Kremerjem, Liso Batiashvili, Christianom Tetzlaffom, Menachemom Presslerjem. Na letošnjem Ljubljana Festivalu bo na mojstrskih tečajih med 22. in 28. julijem sodeloval tudi pri nas ter se sam predstavil s koncertom 27. julija. Mladi glasbeniki se bodo na mojstrskih tečajih lahko pri mednarodno priznanih profesorjih izobraževali tako solistično kot komorno ter se na zaključnem koncertu predstavili tudi širši publiki.