Opere iz udobja vašega doma

28. 10. 2020

Kljub temu, da so operne hiše po svetu morale ponovno zapreti svoja vrata, vsem ljubiteljem opere omogočajo, da si lahko iz udobja vašega doma ogledate tako nekatera bolj znana kot tudi nekatera redkeje izvajana operna dela, ki veliko obetajo. Pripravili smo izbor oper, ki si jih lahko ogledate do konca tega tedna.


Der Kaiser von Atlantis, Univerza Rice, Houston, 29. in 30. 10.

Univerza Rice bo predstavila opero dirigenta Viktorja Ullmanna in libretista Petra Kiena. Izvedbo dela je za časa življenja obeh avtorjev prepovedala nacistična oblast, zato je minilo kar nekaj desetletij do njegove premiere, v zadnjih letih pa se ga ponovno obuja. Izvedba Univerze Rice je odlična priložnost, da si ogledate opero, ki skoraj ni preživela.

Opero si lahko ogledate tukaj.


Opera za tri groše, City Lyric Opera, New York, 29. 10.

City Lyric Opera bo predstavila to unikatno opero Bertolta Brechta in Kurta Weila z zvezdniškimi opernimi solisti Saro LeMesh, Gretchen Pille, Rachelle Pike, Mary Rice, Shanelle Valerie Woods, Justinom Austinom, Philipom Kalmanovitchem, Michaelom Parhamom, Kameronom Ghanavatijem in Geddyjem Warnerjem.

Opero si lahko ogledate tukaj.


Boris Godunov, Metropolitanska opera, New York, 30. 10.

Opera Modesta P. Musogorskega je bila napisana po istoimenski Puškinovi drami. Zgodba govori o ruskemu carju Borisu Godunovu, ki je vladal konec 16. stoletja in njegovemu nasprotniku Lažnemu Dimitriju. V glavnih vlogah nastopajo Ekaterina Semenchuk, Aleksandrs Antonenko, Oleg Balashov, Evgeny Nikitin, René Pape, Mikhail Petrenko in Vladimir Ognovenko, dirigentsko paličico pa vihti Valerij Gergijev.

Opero si lahko ogledate tukaj.


Vikend Wagnerja, Festivalska opera Pittsburgh, Pittsburgh, 30. 10.–1. 11.

V tridnevnem ciklusu bo Festivalska opera Pittsburgh predstavila odlomke iz devetih različnih Wagnerjevih oper s priznanimi sopranistkami Marjorie Owens, Hanno Brammer in Melisso Shippen Burrows, tenoristi Stuartom Skletonom, Robertom Chafinom in Coreyem Bixom ter bas-baritonisti Bradom Gavinom, Alexom Boydom in Davidom Crawfordom.

Opero si lahko ogledate tukaj.


The Ghosts of Versailles, Metropolitan Opera, New York, 31. 10.

Opera ameriškega skladatelja Johna Corigliana je prava redkost. Premierno je bila izvedena v Metropolitanski operi v New Yorku leta 1991, temu pa so sledile samo še redke izvedbe v drugih operah, vendar se delo nikoli ni uvrstilo v standardni operni kanon. Kljub temu si lahko v premierni izvedbi ogledate največje operne zvezde kot so Renée Fleming, Teresa Stratas, Håkan Hagegård, Gino Quilico, Graham Clark in Marilyn Horne.

Opero si lahko ogledate tukaj.