Opere in balet v izvedbi Dunajske državne opere

21. 01. 2021

Dunajska državna opera bo v januarju in februarju nadaljevala z uprizoritvami oper na svoji spletni strani, sodelovali pa bodo tudi z avstrijskim radiem in televizijo ORF.

Nocoj, 21. januarja, si lahko ob 19.00 ogledate balet Labodje jezero v koreografiji Rudolfa Nurejeva s solisti Olgo Esino, Vladimirjem Šišovim, Enom Pecijem in z baletnim ansamblom Dunajske državne opere.

22. januarja bo v čast 80. rojstnega dne baritonista Plácida Dominga, ki se je na 67. Ljubljana Festivalu preizkusil v vlogi dirigenta, na spletni strani Dunajske državne opere ob 16.30 prenos v živo Verdijevega Nabucca s slavljencem v naslovni vlogi. Kot solisti bodo nastopili tudi Freddie De Tommaso, Anna Pirozzi in Riccardo Zanellato, ki je v omenjeni operi nastopil v vlogi visokega svečenika tudi na lanskem poletnem festivalu. Posnetek opere bo nato predvajan v nedeljo, 24. januarja, ob 20. 15 na ORF III.

23. januarja bo ob 19.00 na sporedu uprizoritev opere Lulu Albana Berga iz leta 2017. V glavnih vlogah nastopajo Agneta Eichenholz, Bo Skovhus, Charles Workman, Angela Denoke in Franz Grundheber. Temu bosta sledila dva večera Wagnerjevih oper – 24. januarja si lahko ogledate Rensko zlato, 25. januarja pa Valkiro.

V nedeljo, 7. februarja, bo na ORF III ob 20.15 prenos premiere opere Carmen v režiji Calixta Bieitoa. V naslovni vlogi bo nastopila Anita Rachvelishvili, Erwin Schrott bo odigral bikoborca Escamilla in Charles Castronovo narednika Don Joséja. Orkester Dunajske državne opere bo igral pod taktirko Andrésa Orozco-Estrade.

21. februarja pa bodo ponovno uprizorili Figarovo svatbo v slavni interpretaciji režiserja Jean-Pierre Ponnelle, ki ni bila izvedena že deset let. Opera bo prav tako na ogled na ORF III.

Vir: operawire.com, wiener-staatsoper.at