Ogled baletne predstave Nizozemskega nacionalnega baleta

04. 12. 2020

Nizozemski nacionalni balet je pripravil baletno predstavo »Back to Ballet – Classic«, ki vključuje odlomke brezčasnih baletov. Premierno je bila predstava na spletu izvedena 28. novembra, sledijo pa ji še tri ponovitve 4., 9. in 12. decembra, vsakič z drugačno zasedbo.

Soliste bo spremljal orkester Nizozemskega nacionalnega baleta pod taktirko Koena Kesselsa.

Program sestavljajo:

Valse Fantasie

Valse Fantasie je bila prvotno drugi del Glinkiane (1967), za katero je koreograf George Balanchine sestavil koreografijo na podlagi štirih skladb Mikhaila Glinke. Ker glasba spominja na valčke Frederica Chopina, je bilo delo poimenovano tudi »Melanholični valček«.

Labodje jezero (pas de deux iz 2. dejanja)

Labodje jezero (1895) je ena izmed mojstrovin 19. stoletja ruskega imperialističnega baleta skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega in koreografa Mariusa Petipe. Pas de deux, ki ga v drugem dejanju odplešeta Odette in princ Siegfried velja za biser liricizma in poezije v umetnosti plesa.

Klasična simfonija

Koreograf in direktor Nizozemskega nacionalnega baleta Ted Brandsen je ustvaril Klasično simfonijo za moške plesalce. Leta 2014 je za gala večer baletne hiše ustvaril Vivace na glasbo zadnjega dela Prokofjeve Klasične simfonije, ki jo je prilagodil za program »Back to Ballet« in predstavil svojo interpretacijo teme predstave.

Gusar (pas de deux)

Izvrstni pas de deux iz Gusarja je nastal v poznem 19. stoletju in ga lahko razumemo kot odo virtuoznosti klasičnega baleta. Zaradi svoje tehnične in ekspresivne zahtevnosti je ena najbolj priljubljenih koreografij med solisti.

Paquita

Umetniška vodja Rachel Beaujean je ustvarila svojo interpretacijo Paquite Mariusa Petipe, ki osvetljuje novo luč na ta pripovedni balet 19. stoletja. Beuajean je vnesla nov zagon, ki delo aktualizira za današnji čas.

Za ogled je potrebna registracija in nakup vstopnice po ceni 12, 5 €. Več informacij za ogled predstave in o nastopajočih tukaj.

Vir: operaballet.nl