Odprte prijave za nagrado Carmen Mateu

16. 02. 2021

Evropska nagrada za mlade umetnike Carmen Mateu za opero in ples je bila v sodelovanju z Evropskim združenjem festivalov ustanovljena v čast kulturne pokroviteljice Carmen Mateu. Cilj nagrade je postati prestižna kulturna referenca, ki bo zagotavljala, da se bodo mladi umetniki zbirali v Peraladi kot odskočni deski za uspešen začetek profesionalne kariere.

Carmen Mateu, ena izmed pomembnejših mecenk poezije in gledaliških umetnosti v Španiji, je predsedovala Kulturnemu združenju Castell de Peralada, leta 1987 pa je skupaj z možem Arturom Suquéjem ustanovila Mednarodni glasbeni festival Castell de Peralada. Za svojo dolgoletno predanost glasbi in umetnosti je prejela več priznanj, med drugim tudi Zlato medaljo Cercle del Liceu (2009), Generalitat de Catalunya Creu de Sant Jordi (2000), Zlato medaljo za zasluge na področju upodobitvenih umetnosti (2017), ki ji jo je podelil Svet ministrov Vlade Kraljevine Španije. Leta 2011 je prejela tudi najvišje priznanje mesta Peralada Roc d’Or za svoj kulturni in podjetniški prispevek na tem regionalnem območju. Delo Carmen Mateu in njenega moža Artura Suquéja danes nadaljujejo njuni otroci Isabel, Javier in Miguel skupaj s festivalskim organizacijskim kolektivom pod vodstvom Oriola Aguilàja.

Evropska nagrada za mlade umetnike Carmen Mateu se izmenično podeljuje za opero in ples, zmagovalca pa bo glede na določeno področje in disciplino izbrala Zasebna fundacija Castell de Peralada. Na področju opere se bodo sodelujoči lahko potegovali za nagrado v naslednjih umetniških disciplinah: dirigent, scenograf, režiser, glasbeni vodja in pevec; discipline za področje plesa pa so: vodja plesne zasedbe, koreograf in plesalec.

V letošnjem letu bo nagrada podeljena na področju opere, natančneje za disciplino skladanje. Zmagovalec bo prejel nagrado, ki jo je oblikoval umetnik Santi Moix v sodelovanju z zlatarno Bagués-Masriera in 30 000 eur za izdelavo opere, ki bo premierno izvedena na naslednjem Castell de Peralada Festivalu. Sprejemanje nominacij bo potekalo do 28. februarja do 23.59 GMT.

Več o nagradi in pogojih sodelovanja si lahko preberete tukaj.

Vir: carmenmateuaward.com