Oddaja Opus ob stoletnici smrti Josipa Ipavca posvečena rodbini Ipavec

03. 02. 2021

V letošnjem letu, ki je bilo zato proglašeno tudi Ipavčevo leto, 8. februarja obeležujemo stoletnico smrti skladatelja Josipa Ipavca. V čast okrogle obletnice je bila januarska oddaja Opus na TV Slovenija 1 posvečena družini Ipavec, ki se je ukvarjala z medicino in hkrati pustila globok pečat v glasbi konec 19. in začetek 20. stoletja.

Slišali boste odlomke nekaterih najbolj znanih in priljubljenih skladb ter razmišljanja Šentjurčanov o tej rodbini. Iz Šentjurja je tudi ddr. Igor Grdina, ki se že vrsto let ukvarja z raziskovanjem rodbine Ipavec, letos pa bo izšla tudi njegova monografija o Josipu Ipavcu. Skladatelj, ki se je rodil Gustavu Ipavcu kot sedmi otrok, je v Gradcu končal študij medicine, potem pa nekaj mesecev služboval na Dunaju kot vojaški zdravnik in se ob tem izpopolnjeval v instrumentaciji pri Aleksandru Zemlinskem, tedaj prvem dirigentu dunajske ljudske opere. Josipa so kot ustvarjalca zanimali predvsem umetniško izpovedni izzivi. Njegovo najbolj znano delo je pantomima Možiček, s katero je ustvaril prvi slovenski balet, ki je doživel več uspešnih izvedb v Gradcu, Trstu, Olomucu in drugje. Za njegovo najobsežnejše delo, opereta Princesa vrtoglavka, ki je nastala po libretu Mare Čop Berksove, pa je Ipavec zaman iskal možnosti za izvedbo celotne operete, ki jo je ta dočakala šele po njegovi smrti leta 1997 v SNG Maribor.

Skladatelj je napisal tudi vrsto samospevov, upal je, da bo lahko uspel predvsem z uglasbitvijo nemških pesmi, zato je izbiral nemška besedila, a za samospeve žal ni našel založnika. Nekaj pa jih je napisal tudi na slovensko poezijo. Za oddajo Opus je operna pevka Urška Arlič Gololičič ob spremljavi Marka Hribernika, sedanjega umetniškega direktorja ljubljanske Opere, izvedla Josipov samospev V tujini.

Poleg januarske oddaje Opus si lahko na Prešernov dan ob 20. 40 na TV Slovenija 1 ogledate tudi ponovitev Princese vrtoglavke v izvedbi SNG Opere baleta Maribor.

Vir: rtvslo.si