Od baroka do danes: spletna operna turneja

02. 11. 2020

Metropolitanska opera iz New Yorka tudi v teh neugodnih časih skrbi za nepozabno kulturno izkušnjo in tako vsem ljubiteljem opere omogoča ogled izbranih del kar iz udobja vašega doma. Vabljeni, da si v prihodnjih štirinajstih dneh ogledate izvrstne operne mojstrovine, nastale v času od baroka in vse do danes.

Za vas smo pripravili dvotedenski pregled programa, ki bo na ogled na spletni strani Metropolitanske opere. Več informacij kdaj in kako lahko spremljate spletno operno turnejo najdete tukaj.

2. november: George Frideric Händel, Rodelinda

Je opera v treh dejanjih, ustvarjena za prvo Kraljevo akademijo za glasbo in premierno uprizorjena 13. februarja 1725 v Londonu. Libreto Nicole Francesca Haymna temelji na libretu Antonia Salve. Rodelinda je sedma Händelova opera in je vrsto let veljala za eno izmed njegovih najimenitnejših del.

Zasedba: Renée Fleming, Stephanie Blythe, Andreas Scholl, Iestyn Davies, Joseph Kaiser in Shenyang.
Dirigent: Harry Bicket

3. november: Christoph Willibald Gluck, Orfeo ed Euridice

Opera v treh dejanjih temelji na mitu o Orfeju. Libreto je spisal Italijan Ranieri di Calzabigi. Krstna predstava je bila 5. oktobra 1762 na Dunaju. Orfej in Evridika je najbolj prepoznavno Gluckovo delo ter velja za eno izmed najvplivnejši nemških oper tega časa.

Zasedba: Danielle de Niese, Heidi Grant Murphy in Stephanie Blythe
Dirigent: James Levine

4. november: Wolfgang Amadeus Mozart, Idomeneo

Opera je zapisana v italijanskem jeziku, libreto Giambattista Varesca je prirejen po francoskem besedilu Antonia Dancheta, ki temelji na gledališki igri očeta Crebilliona iz leta 1705. Opera Idomeneo je bila premierno uprizorjena 29. januarja 1781 v Münchenu.

Zasedba: Elza van den Heever, Nadine Sierra, Alice Coote, Matthew Polenzani in Alan Opie
Dirigent: James Levine

5. november: Giochino Rossini, Semiramide

Opera v dveh dejanjih, katere libreto Gaetana Rossija temelji na istoimenski Voltairovi trageriji, ki pa v osnovi bazira na legendi Semiramide iz Asirije. Prva uprizoritev opere je bila v Benetkah 3. februarja 1823.

Zasedba: Angela Meade, Elizabeth DeShong, Javier Camarena, Ildar Abdrazakov in Ryan Speedo Green
Dirigent: Maurizio Benini

6. november: Guiseppe Verdi, La forza del destino

Ta italijanska opera je bila premierno uprizorjena v ruskem Sankt Peterburgu, 10 novembra 1862. Libreto je spisal Francesco Maria Piave, temelji pa na španski drami, katere scena je prirejena po Schillerjevem Wallensteins Lagerju. Uvertura Verdijeve opere je velikokrat del repertoarja številnih orkestrov.

Zasedba: Leontyne Price, Giuseppe Giacomini, Leo Nucci in Bonaldo Giaiotti
Dirigent: James Levine

7. november: Charles Gounod, Roméo et Juliette

Opera v petih dejanjih s francoskim libretom Julesa Barbierja in Michela Carreja, ki temelji na Shakespearovi drami Romeo in Julija. Prva uprizoritev opere je bila v Parizu 27. aprila 1867. posebnost Gounodove opere je serija štirih duetov ter solističen performans za soparno.

Zasedba: Anna Netrebko, Roberto Alagna, Nathan Gunn in Robert Lloyd
Dirigent: Plácido Domingo

8. november: Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg

Opera v treh dejanjih, pogosto imenovana tudi glasbena drama. Velja za eno izmed daljših oper s tako številnimi uprizoritvami, saj traja kar štiri ure in pol. Premierno je bila uprizorjena 21. junija 1868 v Münchenu.

Zasedba: Annette Dasch, Johan Botha, Paul Appleby in Michael Volle
Dirigent: James Levine

9. november: Peter Iljič Čajkovski, Iolanta in Béla Bartók, Bluebeard’s Castle

Iolanta je lirična opera Petra Iljiča Čajkovskega in je zadnja opera, ki jo je komponiral. Libreto za opero je spisal njegov brat Modest Čajkovski, bazira pa na danski gledališki igri. Premiera opere je bila 18. decembra 1892 v Sankt Peterburgu.

Zasedba: Anna Netrebko in Piotr Beczała
Dirigent: Valerij Gergijev

Opera madžarskega skladatelja Béla Bartóka je ekspresionistična opera v enem dejanju, katere libreto je Béla Balázs povzel po francoski literarni zgodbi Sinjebradec Charlesa Perraulta. Prva uprizoritev opere je bila 24. Maja 1918 v Budimpešti.

Zasedba: Nadja Michael in Mikhail Petrenko
Dirigent: Valerij Gergijev

10. november: Richard Strauss, Salome

Je opera v enem dejanju, katere posebnost je ta, da je skladatelj po nemškem prevodu Hedwiga Lachmanna uglasbil celotno dramsko besedilo Oscarja Wilda, na katerem opera tudi temelji. Opera kmalu utrla pot med bolj prepoznavna Straussova odrsko-glasbena dela. Prva uprizoritev je bila v Dresdnu, 9. decembra 1905.

Zasedba: Karita Mattila, Ildikó Komlósi, Kim Begley, Joseph Kaiser in Juha Uusitalo
Dirigent: Patrick Summers

11. november: Giacomo Puccini, La fanciulla del West

Opera v treh dejanjih, katere libreto Guelfa Civininija in Carla Zangarinija temelji na gledališki igri iz leta 1905, The Girl of the Golden West ameriškega avtorja Davida Belasca. Ustvarjena je bila kmalu po znameniti Madam Butterfly, ki prav tako temelji na gledališki igri istega avtorja. Premierna uprizoritev opere je bila leta 1910 v newyorški Metropolitanski operi.

Zasedba: Deborah Voigt, Marcello Giordani in Lucio Gallo
Dirigent: Nicola Luisotti

12. november: Alan Berg, Lulu

Opera v treh dejanjih z libretom, ki ga je Berg povzel po štirih delih Franka Wedekinda (dveh izvedbah Lulu, Erdgaist in Die Büchse der Pandora). Zaradi smrti avtorja je tretje dejanje opere ostalo nedokončano vse do leta 1979, ko je bila vključena orkestracija tretjega dejanja po skicahFriedricha Cerha.

Zasedba: Marlis Petersen, Susan Graham, Daniel Brenna, Paul Groves, Johan Reuter in Franz Grundheber,
Dirigent: Lothar Koenigs

13. november: Benjamin Britten, Peter Grimes

Gre za prvo opero Benjamina Brittena, ki je doživela tako kritiko kot velik uspeh in je nastala v zadnjih letih 2. svetovne vojne. Britten in Montagu Slater sta za libreto operi izbrala pesem Georgea Crabbeja iz leta 1780 The Borrough (Revir). Prvič so jo izvedli 7. junija 1945 v Londonu.

Zasedba: Patricia Racette, Anthony Dean Griffey in Anthony Michaels-Moore
Dirigent: Donald Runnicles

14. november: Philip Glass, Akhnaten

Opera v treh dejanjih, ki temelji na na življenju ter verskih prepričanjih egipčanskega faraona Akhenatena. Philip Glass je libreto spisal v sodelovanju s Shalom Goldmanom , Robertom Israelom, Richardom Riddellom in Jeromejem Ribbinsom. Ameriška premiera v režiji Davida Freemana je bila 12. oktobra 1984 v Hustonu.

Zasedba: Dísella Lárusdóttir, J’Nai Bridges, Anthony Roth Costanzo, Aaron Blake, Will Liverman, Richard Bernstein in Zachary James
Dirigent: Karen Kamensek

15. november: The Exterminating Angel

Opera v treh dejanjih, z glasbo Thomasa Adésa in libretom Toma Cairnsa, v sodelovanju z Adésom. Opera temelji na istoimenskem filmu iz leta 1962 režiserja Luisa Bañuela, nastala pa je v sodelovanju med Salzburg Festivalom, Kraljevo operno hišo in Kraljevim gledališčem Covent Garden, Metropolitansko opero in Dansko državno opero. Premierna uprizoritev je bila 28. julija 2016 v Salzburgu.

Zasedba: Audrey Luna, Amanda Echalaz, Sally Matthews, Sophie Bevan,  Alice Coote, Christine Rice, Iestyn Davies, Joseph Kaiser, Frédéric Antoun, David Portillo, David Adam Moore, Rod Gilfry, Kevin Burdette, Christian Van Horn in John Tomlinson
Dirigent: Thomas Adès