Nova streha Poletnega gledališča Križank

10. 05. 2022

V ponedeljek, 9. maja, smo odprli koncertno sezono v Poletnem gledališču Križank, ki po letu 2019 ponovno odpira svoja vrata. Dodana pa mu je bila nova streha po načrtih arhitekta in profesorja Petra Gabrijelčiča.

Nova streha je nadomestila prvotno konstrukcijo, ki jo je zasnoval inženir Miloš Marinček in je bila gledališču dodana v letih 1964 in 1965. Pomična platnena streha je takrat veljala za poseben konstrukcijski dosežek, o katerem so poročali tudi v tujini.

Marinčkova streha se je leta 2016 porušila zaradi nepričakovanega poznoaprilskega snega. Leta 2021 se je začela gradnja nove, ki je samostojna fiksna konstrukcija, s katero je omogočeno izvajanje kulturnih prireditev vse leto. Sestavlja jo trinajst jeklenih nosilcev, povezanih in montiranih na osmih visokih in vitkih stebrih. S tem je dosežena najboljša vidljivost občinstva na oder.

Zgornja konstrukcija je pokrita z rahlo prosojno platneno membrano in snegolovi. Streha zdrži težo do tisoč ton oziroma 1,5 metra snega. Na južni strani so še stranske bočne zavese, opremljene s senzorji, ki ščitijo proti vetru in dežju.

Veseli smo, da bomo jubilejni 70. Ljubljana Festival praznovali tudi v domačem poletnem gledališču Križank v varnem zavetju nove strehe. V avditoriju se obetajo vrhunski dogodki, kot so muzikala West Side Story in Povodni mož, Béjart Ballet iz Lozane, diptih baletov Stravinskega v koreografiji Edwarda Cluga, koncerti Tončija Huljića z gostom Petrom Grašem, Marka Hatlaka z zasedbo FUNtango, Vlada Kreslina, Dinamitk in Slovenskega okteta, spektakel zasedbe Laibach, premiera filma Gajin svet 2 ter večer španskih opernih arij in zarzuel z operno zvezdo Plácidom Domingom.

Koncerte v poletnem gledališču smo začeli z nastopi priznanih slovenskih glasbenikov in zasedb: Vlada Kreslina, Moškega pevskega zbora Srečka Kosovela, Nine Strnad, Omarja Naberja, Elvire Hasanagić, Ota Pestnerja, Slovenskega okteta, Nuške Drašček, Lenarta Krečiča, Gregorja Ravnika, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom dirigentov Patrika Grebla ter Simona Krečiča, ki so poustvarili nekatere najlepše pesmi slovenske popularne glasbe. Prav tako sta nastopila ukrajinska baletnika Anastazija in Denis Matvijenko.