Nominiranca za nagrado opus klassik na 72. Ljubljana Festivalu

06. 06. 2024

Opus klassik velja za eno najprestižnejših nagrad za največje dosežke na področju klasične glasbe v Nemčiji, ki jo podeljuje Verein zur Förderung der Klassischen Musik e.V (Združenje za podporo klasične glasbe). Žirija devetih strokovnjakov iz glasbene in medijske industrije vsako leto izbere najboljšega med tekmovalci v kar 27 glasbenih kategorijah. V letošnji sezoni so prvič javno objavili ožji izbor izjemnih ustvarjalcev, zmagovalce v posameznih kategorijah pa bodo predvidoma razglasili poleti. Za nagrado opus klassik sta nominirana tudi tenorist Jonathan Tetelman v kategoriji pevec leta (Male Singer of the Year) in pianist Bruce Liu v kategoriji mladi talent leta (Young Talent of the Year), ki bosta nastopila tudi na letošnjem 72. Ljubljana Festivalu.

Jonathan Tetelman je eden najbolj iskanih tenoristov današnjega časa, ki je v sezoni 2023/24 debitiral v Metropolitanski operi v New Yorku. Na Ljubljana Festivalu bo nastopil v operi Tosca, enem najslavnejših del Giacoma Puccinija, ki se uvršča med vrhunce letošnje festivalske sezone. Nastopil bo v vlogi Maria Cavaradossija, strastnega slikarja, ki se znajde v političnih spletkah in zaradi svoje globoke ljubezni do Tosce doživi tragičen konec. V glavnih vlogah bosta nastopila tudi Rebeka Lokar kot Flora Tosca in Željko Lučić kot baron Scarpia. Glasbeno spremljavo bo izvedel Simfonični orkester SNG Maribor pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča. Prireditev bo 26. junija na odru Cankarjevega doma.

Bruce Liu je nadarjen pianist in vzhajajoča zvezda klasične glasbe, ki je zaslovel po zmagi na prestižnem XVIII. Chopinovem tekmovanju v Varšavi leta 2021. Na Ljubljana Festivalu bo 29. avgusta nastopil s Kaunas State Choir (Državnim zborom iz Kaunasa) in London Symphony Orchestra (Londonskim simfoničnim orkestrom) pod vodstvom dirigenta sira Antonia Pappana. Na sporedu bodo delo Hectorja Berlioza Uvertura Rimski karneval s slavnim solom angleškega roga, Koncert za klavir in orkester št. 1 Frédéricha Chopina, ki velja za vrhunec klavirske glasbe, in priljubljena orkestrska suita Planeti Gustava Holsta.

Vabimo vas, da si ogledate oba dogodka, ki se uvrščata med pričakovane vrhunce 72. Ljubljana Festivala. Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in drugih Eventimovih prodajnih mestih.