NEKDANJI DIREKTOR IN UMETNIŠKI VODJA FESTIVALA LJUBLJANA PREJEMNIK PREŠERNOVE NAGRADE

04. 12. 2023

Upravni odbor Prešernovega sklada je danes oznanil prejemnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada za leto 2024. Poleg pesnice in prevajalke Erike Vouk je dobitnik Prešernove nagrade za življenjsko delo baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist in pedagog dr. Henrik Neubauer, ki je bil na čelu Festivala Ljubljana med letoma 1972 in 1982.

Dr. Neubauer je na program poletnega festivala vrnil baletni bienale, ki se je pred tem, od leta 1960 do 1966., izmenjeval z opernim. Pod njegovim vodenjem so na festivalu med drugim nastopile številne ugledne evropske institucije, kot so Opera iz Lodža, Leipziška opera, Gledališče Verdi iz Trsta, Balet HNK Zagreb, Balet Državne opere iz Bukarešte, baletni solisti Državne opere iz Berlina, Moskovska in Varšavska filharmonija, prav tako pa so gostovale zasedbe iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije in Indije. Leta 1980 je prvič na festivalu nastopil tudi slavni maestro Claudio Abbado, ki je z Londonskim simfoničnim orkestrom leta 1980 zaokrožil 29. poletni festival.

Poleg tega je Festival Ljubljana leta 1977 postal član uglednega Evropskega združenja festivalov, ki povezuje več kot 100 institucij.

S svojim delom je Henrik Neubauer okrepil ugled zavoda in utrdil njegov položaj med evropskimi kulturnimi ustanovami, hkrati pa je trajno pripomogel ne samo k obogatitvi ljubljanskega, ampak tudi slovenskega kulturnega prostora.

Ob prejetju zasluženega visokega priznanja dr. Neubauerju iskreno čestitam!

Darko Brlek
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana
Častni član Evropskega združenja festivalov