Zsuzsa Bálint

Zsuzsa Bálint se je rodila v madžarski družini glasbenikov v Transilvaniji (Romunija) in je kot solistka z orkestrom prvič nastopila pri enajstih letih v svojem rojstnem mestu Târgu Mureș. Študirala je v razredu profesorja Borisa Blocha na Univerzi za umetnost Folkwang v Essnu in opravila koncertni izpit na Univerzi za umetnost (UdK) v Berlinu pri profesorju Georgu Savi. Je prejemnica različnih mednarodnih nagrad kot solistka, komorna glasbenica in najboljša korepetitorka. Med študijem je začela poučevati na UdK, kjer dela še danes. Temu so sledila predavateljska mesta na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v Berlinu ter na Visoki šoli za glasbo v Mainzu in na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru.
Mednarodno je iskana kot solistka in tudi kot komorna glasbenica, ob tem se je uveljavila kot duetna partnerica kontrabasistov z vsega sveta, vključno z imeni, kot so Ovidiu Badila, Janne Saksala, Esko Laine, Gunars Upatnieks, Wies de Boevé, Rick Stotijn, Dominik Wagner, Andrés Martín in številna druga, s katerimi igra recitale, poučuje na mojstrskih tečajih in snema CD-plošče.
Od leta 2014 redno nastopa na koncertih klavirskih duov v okviru festivala Kammermusiktage Ahrenshoop. Kot korepetitorka vokalistov že več let sodeluje z Burkhardom von Puttkamerjem, s katerim prirejata recitale v okviru festivala Zwischenakt – Konzerte an ungewöhnlichen Orten.
Je uradna korepetitorka in pogosta soorganizatorka številnih tekmovanj, mojstrskih tečajev in festivalov, med drugim tekmovanj Internationaler Instrumentalwettbewerb Markneukirchen in Deutscher Musikwettbewerb des Deutschen Musikrates ter tekmovanj za soliste v okviru BassEurope Academy.
Od leta 2005 je tudi stalna pianistka na Carl Flesch Akademie v Baden-Badnu in gostujoča umetnica na Mattheiser Sommerakademie v Bad Sobernheimu. Leta 2019 je igrala na konvenciji Mednarodnega združenja basistov na Glasbeni šoli univerze Indiana v Bloomingtonu ter za BassEurope v Berlinu, Pragi in Lucci.
Novembra 2021 je začela izvajati serijo mojstrskih tečajev za godala Open Master Classes (OMC).
Njeno delo beležijo radijski in televizijski posnetki ter izdaje CD-plošč, njene koncerte pa v živo prenašajo Deutschlandradio, SWR in Radio Romania Bukarešta. Kot solistka je za Bavarski radio nastopila z Bamberškimi simfoniki pod vodstvom Karla-Heinza Steffensa. V koprodukciji je izšla tudi CD-plošča z njenimi priredbami suit iz Hrestača  in Labodjega jezera  Petra Iljiča Čajkovskega.
S svojim ansamblom treh klavirjev je posnela CD-ploščo s priredbami filmske glasbe. V nastajanju je njena nova CD-plošča s sonatami Adolfa Miška, ki jo je posnela s kontrabasistom Waldemarjem Schwiertzem (Orkester Gewandhaus Leipzig, profesor na Univerzi v Mainzu).
Poleg pedagoškega delovanja se Bálint posveča tudi eksperimentalnim projektom, kot je ansambel treh klavirjev Xinowa Sej, ki ga je soustanovila, ter južnoameriški glasbi, predvsem tangu, kar ji zagotavlja ustvarjalno ravnovesje. Igranje v različnih zasedbah, ki igrajo tango, in aktivna sodelovanja s skladatelji iz Argentine, Čila, Mehike in Nemčije, zlasti s Saúlom Cosentinom, Andrésom Martínom, Pablom Ardouinom Shandom in Judith Brandenburg, so jo navdihnila, da je začela solistični projekt tanga, ki poleg njenih lastnih priredb vključuje tudi nekatere svetovne premierne izvedbe.