Rie Šimada

Rie Šimada se je rodila v prefekturi Hjogu, klavir pa se je začela učiti pri šestih letih. Med letoma 1994 in 1997 je obiskovala glasbeni oddelek za klavir na srednji šoli v Nišinomiji. Med letoma 1997 in 2003 je študirala na Univerzi za umetnost v Kjotu pri profesorju Naojukiju Tanedi in profesorici Ikujo Kamiji. Leta 2004 je študij nadaljevala na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu pri profesorju Robertu Benzu. Leta 2007 je magistrirala z najvišjo oceno in na isti univerzi nadaljevala študij solističnega muziciranja.

Na Klavirskem tekmovanju PTNA (Piano Teachers National Association) leta 1996 je osvojila prvo nagrado v kategoriji F za zahodno Japonsko, na Klavirskem tekmovanju v Kjotu leta 1998 pa zlato medaljo in nagrado »Kyoto Newspaper Prize«. Leta 1998 je prejela tudi drugo nagrado na Glasbenem tekmovanju Suita v Osaki v kategoriji klavir solo. Na 3. Mednarodnem klavirskem tekmovanju Fausto Zadra v Italiji je prejela prvo nagrado. Na 14. Mednarodnem tekmovanju Johannes Brahms v Pörtschachu ob Vrbskem jezeru je prejela posebno nagrado za najboljšo interpretacijo obvezne skladbe in nagrado za mlade nadarjene glasbenike za leto 2007. Osvojila je tudi 4. nagrado na 18. Mednarodnem klavirskem tekmovanju A.M.A. Calabria 2008 v Italiji.

Rie Šimada je tudi komorna glasbenica in korepetitorka. Koncerte komorne glasbe izvaja v Nemčiji, na Japonskem in v Grčiji. Kot korepetitorka igra na različnih mojstrskih tečajih. Od leta 2011 je zaposlena na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu.