Profesor Rick Stotijn

kontrabas
Seminar: 30. 7. - 5. 8. 2024

Rick Stotijn sodeluje s skladatelji, kot so Louis Andriessen, Michel van der Aa, Jesper Nordin in Ned Rorem, ter izvaja njihova dela na svetovnih premierah. Drugačno plat je pokazal, ko je na presenečenje mnogih na svoj inštrument zaigral v plesnih ritmih Piazzole, Rote in De Falle. “Giblje se od romantičnega do grozečega razpoloženja,”  so zapisali v reviji Gramophone o posnetku Basso Bailando,  ki ga je odigral s Simfoničnim orkestrom Švedskega radia.
Stotijn je študiral kontrabas na Konservatoriju v Amsterdamu z očetom Petrom Stotijnom in diplomiral z najvišjo odliko. Študij je nadaljeval pri Božu Paradžiku na Visoki šoli v Freiburgu. Osvojil je veliko prvih nagrad na tekmovanjih in prejel najvišje priznanje glasbenikom na Nizozemskem – Glasbeno nagrado Nizozemske. Po besedah žirije je Rick “vsestranski glasbenik, ki ga odlikujeta ganljiva muzikaličnost in neizmerna virtuoznost”.  Med solističnimi nastopi, ki so sledili po vsem svetu, naj omenimo serijo Carte Blanche  v Recitalni dvorani centra Concertgebouw Amsterdam.
Rick Stotijn redno nastopa kot solist z orkestri, med katerimi so Simfonični orkester Švedskega radia, Sinfonietta iz Amsterdama, Filharmonični orkester iz Arnhema, Rezidenčni orkester iz Haaga, Simfonični orkester južne Nizozemske, Simfonični orkester Opere v Toulonu, švedski orkester Musica Vitae in Simfonični orkester iz Joensuuja.
Rick je bil prvi kontrabasist v berlinskem Orkestru Rundfunk Sinfonie in v Sinfonietti v Amsterdamu, trenutno pa igra prvi kontrabas v Simfoničnem orkestru Švedskega radia in v Mahlerjevem komornem orkestru. Kot gostujoči prvi kontrabasist redno igra v Londonskem simfoničnem orkestru, Kraljevem orkestru Concertgebouw in Orkestru Mozart. Deluje tudi kot član Komornega orkestra Evrope.
Na področju komorne glasbe je sodeloval z Janine Jansen, Christianne Stotijn, Lizo Ferschtman, Juliusom Drakom, Cecilio Bernardini, Vilde Frang, Julianom Rachlinom, Lawrenceom Powerjem, Tabeo Zimmermann, Larsom Vogtom, Christianom Tetzlaffom in mnogimi drugimi. Redno gostuje na festivalih – nastopal je na Festivalu v Luzernu, Festivalu komorne glasbe v Delftu in Mednarodnem festivalu komorne glasbe v Utrechtu.
Rick Stotijn je profesor kontrabasa na Visoki šoli Roberta Schumanna v Düsseldorfu. Igra na kontrabas, ki sta ga izdelala Raffaele in Antonio Gagliano in mu ga je velikodušno posodil Nacionalni sklad za glasbila.