Profesor Reinhold Friedrich

trobenta
Seminar: 5. - 11. 8. 2024

Reinhold Friedrich je od svojega uspeha na Mednarodnem glasbenem tekmovanju ARD leta 1986 izjemno dejaven glasbenik, ki nastopa na glavnih svetovnih odrih, kot so Musikverein na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu in Berlinska filharmonija. Kot solist igra tako sodobno trobento kakor trobento z ventili iz 19. stoletja. Nastopa s priznanimi zasedbami, kot so Bamberški in Dunajski simfoniki, Filharmonični orkester francoskega radia, Simfonični orkester BBC, Berlinski baročni solisti in komorni orkester Cappella Andrea Barca; med drugim pod taktirko dirigentov sira Andrása Schiffa, Reinharda Goebla, sira Nevilla Marrinerja, Christopherja Hogwooda, Semjona Bičkova, Michaela Gielna, Adama Fischerja in Vladimirja Fedosejeva.
Od leta 1983 do leta 1999 je bil solist trobentač v Radijskem simfoničnem orkestru iz Frankfurta. Je stalni solist trobentač Orkestra Luzernskega festivala, odkar je njegovo vodstvo prevzel Claudio Abbado, danes pa je pod vodstvom Riccarda Chaillyja, ter je umetniški vodja trobilnega ansambla istega orkestra. Reinhold Friedrich je profesor trobente na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju, častni profesor na Visoki šoli za glasbo kraljice Sofije v Madridu ter iskan predavatelj na mojstrskih tečajih po vsem svetu.
Premierno je izvedel veliko število pomembnih sodobnih skladb, med njimi dela Wolfganga Rihma, Hansa Wernerja Henzeja, Luciana Beria, sira Petra Maxwella Davisa in Petra Eötvösa. O njegovem mnogostranskem ustvarjanju pričajo številne CD-plošče za založbe, kot so DG, Capriccio, MDG in Sony, za katere je prejel več prestižnih nagrad (Echo Klassik).