Profesor Radovan Vlatković

rog
Seminar: 6. - 11. 8. 2024

Radovan Vlatković, eden vodilnih instrumentalistov svoje generacije, je kot solist, studijski glasbenik in učitelj, ki si prizadeva za popularizacijo roga, prepotoval svet.
Rodil se je leta 1962 v Zagrebu. Študiral je na Akademiji za glasbo v Zagrebu pri profesorju Preradu Detičku in na Akademiji za glasbo v nemškem Detmoldu pri profesorju Michaelu Höltzlu. Prejel je številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, vključno z nagrado Premio Ancona leta 1979 in prvo nagrado na Tekmovanju ARD v Münchnu leta 1983, ki je bila hornistu podeljena prvič po štirinajstih letih. Temu je sledilo veliko povabil na glasbene festivale po Evropi – vključno s Salzburgom, Dunajem, Edinburgom in Dubrovnikom, če naštejemo samo nekatere med njimi – Severni in Južni Ameriki, Avstraliji, Izraelu, Koreji in tudi Japonski.
Od leta 1982 do leta 1990 je bil vodilni rog v Berlinskem radijskem simfoničnem orkestru (danes Nemški simfonični orkester) pod vodstvom maestrov Riccarda Chaillyja in Vladimirja Aškenazija. Med letoma 1992 in 1998 je bil profesor za rog na Akademiji za glasbo v Stuttgartu. Leta 1998 je postal profesor za rog na slavnem Mozarteumu v Salzburgu. Od leta 2000 poučuje rog tudi na Visoki šoli za glasbo kraljice Sofije v Madridu. Radovan Vlatković je kot solist nastopal s številnimi uglednimi simfoničnimi in komornimi orkestri, vključno z Bavarskim simfoničnim orkestrom, Stuttgartskim radijskim orkestrom, Nemškim simfoničnim orkestrom, Münchenskim komornim orkestrom, BBC-jevim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom iz Birminghama, Angleškim komornim orkestrom, Škotskim komornim orkestrom, Orkestrom Akademije Saint Martin in the Fields, Orkestrom Mozarteum, orkestrom Camerata Academica Salzburg, Dunajskim komornim orkestrom, Orkestrom svete Cecilije iz Rima, Rotterdamskim filharmoničnim orkestrom, orkestri iz Berna, Basla in Züricha, orkestroma iz Lyona in Strasbourga, Orkestrom NHK, Tokijskim metropolitanskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Yomiuri ter orkestroma iz Adelajde in Melbourna.
Med letoma 2000 in 2003 je bil umetniški vodja festivala komorne glasbe Glasbeni september v Mariboru. Redno nastopa z Andrásom Schiffom, Heinzom Holligerjem, Elmarjem Schmidom in Klausom Thunemannom. Zelo je iskan tudi kot komorni glasbenik: nastopal je na festivalu Gidona Kremerja Lockenhaus, Decembrskih večerih Svjatoslava Rihterja v Moskvi, Glasbenem festivalu Olega Kagana in Natalie Gutman v Kreuthu, Festivalu Rudolfa Serkina Marlboro, festivalih Andrása Schiffa v Mondseeju, Vicenzi in Ittingenu ter v Kuhmoju, Prussia Coveu in na Festivalu Casals v Pradesu. Radovan Vlatković je sodeloval pri prvih izvedbah del Elliotta Carterja, Sofije Gubajduline, Heinza Holligera in številnih hrvaških skladateljev, ki so zanj napisali koncerte. Maja 2008 je skupaj z Bremenskimi filharmoniki premierno odigral Koncert za rog,  ki ga je zanj napisal in dirigiral Krzysztof Penderecki. Koncert so nato izvedli še na Japonskem in Tajvanu ter ob skladateljevem 75. rojstnem dnevu tudi na Poljskem. Sledili so koncerti v Nemčiji, Španiji, Italiji in na Hrvaškem, nastopil pa je tudi v Berlinski filharmoniji s svojim nekdanjim orkestrom, Nemškim simfoničnim orkestrom, pod vodstvom Vladimirja Aškenazija. V sezoni 2008/09 je bil rezidenčni umetnik v Orkestru Verdi v Milanu.
Radovan Vlatković je za več plošč prejel nemško kritiško nagrado. Njegovi posnetki vključujejo Mozartove in Straussove koncerte z Angleškim komornimi orkestrom pod taktirko Jeffreyja Tata, dela Saint-Saensa z zasedbo Ensemble Orchestral de Paris pod vodstvom Jeana-Jacquesa Kantorowa, Brittnovo Serenado za tenor, rog in godala   z Neilom Jenkinsom in zasedbo Oriol Ensemble v Berlinu, Koncerte za dva roga  Leopolda Mozarta in Johanna Friedricha Fascha s Herrmannom Baumannon in Orkestrom Akademije Saint Martin in the Fields pod taktirko Ione Brown. Več posnetkov, vključno s posnetki komorne glasbe, so izdale založbe EMI, DECCA, Philips, Deutsche Grammophon, Teldec, Dabringhaus & Grimm in Denon.
Radovan Vlatković je leta 2014 je postal častni član Kraljeve akademije za glasbo – to čast ima samo 300 uglednih glasbenikov z vsega sveta.  Igra dvojni rog, model 20 M, londonskega proizvajalca Paxman.