Profesor Ole Kristian Dahl

fagot
Seminar: 31. 7. - 5. 8. 2024

Ole Kristian Dahl (Trondheim, Norveška) je trenutno profesor na Visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu. Fagot je začel igrati pri dvanajstih letih, pri šestnajstih pa je začel študirati pri Robertu Rønnesu na Univerzi v Stavangerju (Norveška). Študij je nadaljeval na Konservatoriju v Ženevi pri profesorju Rogerju Birnstinglu, kjer je leta 1998 osvojil prvo nagrado na tekmovanju CIEN Riddes Schweiz. Istega leta je dobil prvo zaposlitev solista fagotista v Malezijski filharmoniji v Kuala Lumpurju in zaključil študij v Ženevi. Medtem ko je bil v Maleziji, je nadaljeval študij na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru pri profesorju Dagu Jensenu.
Leta 2000 se je zaposlil kot solist fagotist v Danskem nacionalnem radijskem simfoničnem orkestru v Köbenhavnu, leta 2002 pa na enakem mestu v Simfoničnem orkestru Zahodnonemškega radia v Kölnu. Od leta 2016 je solist fagotist v Göteborškem simfoničnem orkestru, švedskem nacionalnem orkestru. Igral je še z Berlinskimi filharmoniki, Münchenskimi filharmoniki, Simfoničnim orkestrom Severnonemškega radia iz Hamburga, Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina, Evropskim komornim orkestrom, Oselskimi filharmoniki in Norveškim komornim orkestrom.
Kot predani pedagog je profesor Dahl poučeval na Kraljevi danski akademiji za glasbo v Köbenhavnu, Kraljevi akademiji za glasbo v Aarhusu, Univerzi za umetnost Folkwang v Essnu, leta 2008 pa je dobil profesuro na Visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu, kjer trenutno poučuje kot naslednik priznanega profesorja Alfreda Rinderspacherja. Od leta 2017 je gostujoči profesor fagota na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu.