Profesor Latica Honda-Rosenberg

violina
Seminar: 25. - 30. 7. 2024

Latico Honda-Rosenberg lahko štejemo med prve predstavnike generacije mladih violinistov, ki so se uveljavili v koncertnem svetu. Srebrna medalja na Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi leta 1998 je mladi violinistki tlakovala pot do mednarodne kariere. Takrat so v strokovni reviji The Strad  z:  “Ob njeni odločnosti in moči takoj pomislimo na Heifetza. Njen glasbeni jezik in njeno igranje sta zgovorna, izrazna, občutljiva in raznolika, na kratko: izvrstna in poživljajoča.”

Latica Honda-Rosenberg se je rodila hrvaškemu čelistu in japonski pevki, vzgojena je bila v Nemčiji, violino pa je začela igrati, ko je bila stara štiri leta. Pri devetih letih je začela študirati pri Tiborju Vargi na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu. Šolanje je nadaljevala pri Zakharju Bronu na madridski Visoki šoli za glasbo kraljice Sofije in na Univerzi za glasbo v Lübecku.

Z orkestrom, in sicer z Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina, je prvič nastopila leta 1989 v Berlinski filharmoniji v sklopu serije Debüt im Deutschland-Radio (Debi v Nemčiji – radio). Kot solistka je gostovala v Beethovnovem orkestru v Bonnu, Orkestru Radijske filharmonije NDR v Hannovru in Simfoničnem orkestru MDR v Leipzigu, Stuttgartskem komornem orkestru, Komornem orkestru iz Lozane, Simfoničnem orkestru iz Luzerna, Züriškem komornem orkestru, Belgijskem narodnem orkestru, Ruskem narodnem orkestru, Simfoničnemu orkestru iz Tokia, Praškem komornem orkestru in Orkestru Češke filharmonije. Zaradi koncertov z Vladimirjem Aškenazijem leta 2002 so jo takoj spet povabili v Češko filharmonijo. V praškem Rudolfinumu je aprila 2005 večkrat odigrala Sibeliusov Koncert za violino.

Latica Honda-Rosenberg poleg ikonskih solističnih koncertov iz obdobja baroka ter del drugih skladateljev – od Mozarta, Beethovna, Brahmsa in Čajkovskega do Bartoka, Šostakoviča in Prokofjeva – uživa tudi v izvajanju manj znanih koncertov Roberta Schumanna, Ericha Wolfganga Korngolda in Jacquesa Loussierja.

Koncertirala je na Salzburškem festivalu, Glasbenem festivalu Rheingau, Festivalu Schwetzingen, Glasbenem festivalu dežele Schleswig-Holstein in Jeruzalemskem festivalu komorne glasbe ter na festivalih v mestih Gstaad in Kuhmo.

Od leta 2000 Latica Honda-Rosenberg snema ekskluzivno za založbo Oehms Classics. Do zdaj je posnela tri plošče z deli Blocha, Prokofjeva (komorna glasba), Šostakoviča in Čajkovskega (solistični koncerti). Revija The Strad  je njene posnetke komorne glasbe Ernesta Blocha izbrala za CD meseca.

Poleg koncertiranja po vsem svetu je Latica Honda-Rosenberg od leta 2003 tudi profesorica za violino na Univerzi za glasbo v Freiburgu. Od leta 2009 ima tudi profesorsko mesto na Univerzi za umetnost v Berlinu. Poleg tega vodi še mojstrske tečaje v Nemčiji, Italiji (Akademija Gustava Mahlerja), Franciji, na Hrvaškem, Portugalskem in v Izraelu.