Profesor Jens-Peter Maintz

violončelo
Seminar: 30. 7. - 6. 8. 2024

Jens-Peter Maintz uživa velik ugled kot vsestranski solist, zelo iskan komorni glasbenik in predan učitelj violončela. Doma je iz Hamburga, študiral pa je pri Davidu Geringasu ter se udeleževal mojstrskih tečajev pri drugih velikih čelistih, kot so Heinrich Schiff, Boris Pergamenščikov, Frans Helmerson in Siegfried Palm. Nanj je vplival tudi intenziven študij komorne glasbe pri Uweju Martinu Haibergu in Walterju Levinu.
Leta 1994 je prejel prvo nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju ARD, ki pred tem že 17 let ni bila podeljena čelistu.
Pridobil je precej let dragocenih izkušenj v orkestru kot glavni čelist Nemškega simfoničnega orkestra iz Berlina in prepotoval svet kot član slovitega Tria Fontenay. Jens Peter Maintz je od leta 2006 glavni violončelist Orkestra Festivala v Luzernu, kamor ga je povabil Claudio Abbado. Kot solist je bil v stiku z dirigenti, kot so Vladimir Aškenazi, Herbert Blomstedt, Marek Janowski, Dmitrij Kitajenko, Franz Welser-Möst, Reinhard Goebel in Bobby McFerrin. V solistični vlogi je nastopil skupaj z Berlinskim radijskim simfoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom MDR iz Leipziga, Stuttgartskim radijskim simfoničnim orkestrom, Rezidenčnim orkestrom iz Haaga in Simfoničnim orkestrom iz Tokia. Poleg klasičnega repertoarja je izvedel veliko del sodobnih skladateljev, od Isanga Yuna do Georga Friedricha Haasa.
Od leta 2004 je profesor na Univerzi za umetnost v Berlinu, kjer vodi izjemno uspešen razred čelistov. Veliko njegovih študentov je bilo nagrajenih na pomembnih mednarodnih tekmovanjih, nekateri zasedajo glavna mesta v večjih orkestrih.
Jens-Peter Maintz je iskan tudi kot komorni glasbenik. Je član prestižnega cikla koncertov Spectrum Concerts Berlin ter igra skupaj s komornimi glasbeniki, kot so Janine Jansen, Boris Brovcin, Torleif Thedéen, Hélène Grimaud, Kolja Blacher, Isabelle Faust in Antoine Tamestit, pa tudi v Kvartetih Artemis, Carmina in Auryn. Pred 25 leti je skupaj z violončelistom Wolfgangom Emanuelom Schmidtom ustanovil duet Cello Duello. Skupaj igrata na najuglednejših festivalih na svetu, kot so Festival v Kronbergu, Bienale violončelistov v Amsterdamu in Mednarodni festival violončelistov Pjatigorski.
Za klasične CD-plošče pri založbi Sony s posnetki del Bacha, Dutilleuxa in Kodalyja je prejel nagrado ECHO-Klassik. Njegove visoko cenjene posnetke Haydnovih koncertov za violončelo z Orkestrom Nemške komorne filharmonije v Bremnu je izdala založbe Berlin Classics.
V sezoni 2016/17 ga je bilo mogoče slišati na Festivalu Vivacello v Moskvi, Festivalu pomladi v Tokiu in Festivalu Tonyeong v Južni Koreji, pa tudi skupaj z zasedbo Hamburg Camerata v Hamburgu, Freiburgu, Madridu in Berlinu ter s Kvartetoma Kuss in Mandelring. Tudi duet Cello Duello je bil zelo dejaven: skupaj z Bavarskim komornim orkestrom Bad Brückenau je med drugim izvedel tako Hoffmannov kot Menottijev Koncert za dva violončela.  Jens-Peter Maintz igra violončelo Ex-Servais, ki ga je leta 1697 izdelal Giovanni Grancino.