Profesor Hartmut Rohde

viola
Seminar: 6. - 10. 8. 2024

Hartmut Rohde je eden največjih in najbolj iskanih evropskih violistov, ki slovi po svoji slogovni vsestranskosti in retorični dojemljivosti. Osnova njegovih interpretacij so perspektive in nova doživetja v glasbenem dialogu. Po uspešnih izvedbah koncertov, ki so jih napisali Walton, Hindemith in Mozart, ter aranžmaju koncerta skladatelja Edwarda Elgarja se je premierna izvedba Gehrajevega Koncerta za violo  z Reinhardom Goeblom izkazala za njegov najpomembnejši podvig v zadnjih letih. S Hummlovo Fantazijo  ter vznemirljivim Andantejem in madžarskim rondojem  Carla Marie von Weberja je navdušil v düsseldorfski Tonhalle.
Hartmut Rohde kot komorni glasbenik redno nastopa na koncertih v Avstraliji, ZDA, Kanadi, Južni Ameriki, Izraelu, Evropi in Švici. S številnimi nagradami s tekmovanj je zgradil temelje svoje mednarodne koncertne dejavnosti kot solist, pa tudi kot komorni glasbenik. Med sodelavci, s katerimi poustvarja komorno glasbo, so med drugim Heinrich Schiff, David Geringas, Lars Vogt, Daniel Hope, Janine Jansen, Arto Noras, Patrick Gallois in Jörg Widmann, sodeluje pa tudi s Kvartetoma Auryn in Artis. Violist Rohde je poleg tega ustanovni član skupine Mozart Piano Quartet, ki še vedno velja za enega vodilnih komornih ansamblov s klavirjem na svetu. Nedolgo nazaj, oktobra 2018, je kvartet prejel takrat novo ustanovljeno nagrado OPUS Klassik. Med letoma 2019 in 2021 so imeli turnejo po Aziji, Južni Ameriki in ZDA, s katero so nastopali v najpomembnejših glasbenih središčih.
Hartmut Rohde kot solist nastopa z dirigenti, kot so Kent Nagano, Pavel Baleff, Werner Stiefel, Paavo Järvi, Massimo Zanetti, Christoph Prick in Michael Sanderling. Poleg tega je reden gostujoči umetnik v Carnegie Hall v New Yorku, Wigmore Hall v Londonu in dvorani Concertgebouw v Amsterdamu, na Festivalu v Berlinu, Glasbenem festivalu dežele Schleswig-Holstein, Salzburškem festivalu, Festivalu Spannungen v Heimbachu, Festivalu Casals, Festivalu v Moritzburgu, Glasbenem festivalu Bantry West Cork, Avstralskem festivalu komorne glasbe in Festivalu Kumho Asiana v Seulu. Rohdejeva predanost sodobni glasbi se kaže v njegovem sodelovanju s skladatelji, kot so Jörg Widmann, Detlev Glanert, Brett Dean, Wolfgang Rihm, Krzystof Penderecki in Garth Knox, pa tudi David Philipp Hefti, Sören Nils Eichberg in Arvydas Malcys.
Med letoma 2013 in 2017 je bil dirigent in umetniški vodja Komornega orkestra Leopoldinum iz Vroclava. Kot dirigent je sodeloval tudi s Simfoničnim orkestrom Biel, Simfoničnim orkestrom Lvov, na poletni akademiji Cervo, s komornim orkestrom Aurora s Švedskega in komornim orkestrom Klaipeda. Gostoval je na koncertih v Berlinski filharmoniji, v dvorani Tonhalle v Düsseldorfu, na festivalu Wratislavia Cantans in na festivalu Casals v Franciji. Leta 2019 je dirigiral komornemu orkestru Franza Liszta iz Budimpešte in orkestru Camerata iz Hamburga na koncertih v dvoranah, kot sta dunajski Konzerthaus in hamburški Musikhalle. Novembra 2019 je Rohde dirigiral Beethovnovo 2. simfonijo in Mozartovo Uverturo v Čarobno piščal,  ki so jo odigrali člani zasedbe Orquestra Filharmonica Projeto v São Paulu.
Od leta 1993 je profesor na Univerzi za umetnost v Berlinu, poleg tega je častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu. Med uspehe njegovih študentov sodijo vodilna mesta v filharmonijah v Berlinu in Münchnu, v vseh radijskih orkestrih, v orkestru Leipzig Gewandhaus, v Londonu, Parizu, Rimu itd. ter številne nagrade na tekmovanjih, kot so Banff, ARD München, Mladi koncertni umetniki NY, Mendelssohnovo tekmovanje, Brahmsovo tekmovanje in tekmovanje v Ženevi, osvojili pa so tudi nagrade ECHO Klassik. Deluje tudi kot umetniški vodja mednarodnega tekmovanja Max Rostal v Berlinu.