Profesor Emanuel Abbühl

oboa
Seminar: 6. - 11. 8. 2024

Emanuel Abbühl je eden izjemnih oboistov današnjega časa. Že kot mlad glasbenik je prejemal priznanja in nagrade, med drugim nagradi na tekmovanju v Ženevi in na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Praška pomlad. Bil je prvi oboist Simfoničnega orkestra iz Basla, Filharmoničnega orkestra iz Rotterdama in Londonskega simfoničnega orkestra, s katerimi je nastopil na številnih vodilnih glasbenih odrih po svetu in utrjeval mednarodno kariero solista in učitelja.
Za sabo ima tudi nastope z Evropskim komornim orkestrom, Orkestrom Marijinega gledališča, Simfoničnim orkestrom iz Birminghama, Bostonskim simfoničnim orkestrom, Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama, Budimpeškim festivalnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom iz Osake, Simfoničnim orkestrom iz Singapurja, Simfoničnim orkestrom iz Bukarešte, Mehiškim nacionalnim orkestrom, I Musici di Roma in Orkestrom Sanktpeterburške filharmonije pod vodstvom maestrov, kot so Valerij Gergijev, sir Colin Davies, Seidži Ozava, Bernard Haitink in Heinz Holliger.
V recenziji izvedbe Straussovega Koncerta za oboo  z Londonskim simfoničnim orkestrom je bil opisan kot “mojster svojega inštrumenta in glasbenik par excellence“.  Kot učitelj je delil svoje bogate izkušnje z učenci po vsem svetu, na primer na Konservatoriju v Rotterdamu in Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu, kot gostujoči profesor na Mehiški nacionalni avtonomni univerzi, Centru za umetnost v Seulu, Festivalu Affinis na Japonskem, salzburškem Mozarteumu, Festivalu Ljubljana, Avstralski nacionalni akademiji za glasbo v Melbournu, Šoli Julliard, Centralnem konservatoriju v Pekingu in na Akademiji za glasbo v Krakovu.
Abbühl je profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Baslu. Je tudi častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu. Njegov široki in raznoliki repertoar zajema posnetke izvedb od Bacha in Vivaldija do Carterja in P. M. Davisa. Leta 2023 je izšla njegova najnovejša zgoščenka Concerts Royaux  Françoisa Couperina s čembalistom Miklosom Spanyijem.