Naoko Sonoda

Pianistka Naoko Sonoda je nagrajenka več mednarodnih tekmovanj za klavir in komorno glasbo, med drugim tekmovanj v Argentu in Trstu ter tekmovanja v Lodžu.
Sonoda je študirala pri Joko Okumuri, Seiko Ezawi in Mihailu Voskresenskem na Glasbeni šoli Toho Gakuen, nato pa je študirala na Univerzi za umetnost v Berlinu pri Rainerju Beckerju. Poleg tega je študirala komorno glasbo pri Tabei Zimmermann, Markusu Nyikosu in Natalii Gutman. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih Hansa Leygrafa, Ferenca Radosa, Klausa Hellwiga, Pascala Devoyona in Jacquesa Rouviera. Po diplomi je kot spremljevalna pianistka sodelovala z Univerzo za umetnost v Berlinu, Visoko šolo za glasbo Hannsa Eislerja v Berlinu in Visoko šolo za glasbo Franza Liszta v Weimarju.
Vabila na solistične in komorne koncerte so jo popeljala po Evropi, Aziji, ZDA in Južni Ameriki ter na festivale, kot sta glasbena festivala dežel Schleswig-Holstein in Mecklenburg-Predpomorjanska ter Festival Verbier. Pri izvajanju komorne glasbe sodeluje s Santiagom Cañónom Valencio, Danjulom Ishizako, Jens-Petrom Maintzem in Andreiem Ionito. Nastopila je s priznanimi orkestri, kot je Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (Nemški simfonični orkester v Berlinu), in se predstavila v vrhunskih koncertnih dvoranah, med drugim v Berlinski filharmoniji, Koncertni hiši v Berlinu, dvorani Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga, dvorani Teatro Mayor v Bogoti ter dvoranah Wigmore Hall v Londonu in Carnegie Hall v New Yorku.
Sonoda je zelo iskana spremljevalna pianistka in je prejela nagrade na Mednarodnem glasbenem tekmovanju v Markneukirchnu (2013, 2019), Mednarodnem tekmovanju violončelistov Witolda Lutosławskega v Varšavi (2015, 2018) in XV. Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi (2015, 2019). Njene nastope redno predvajajo mednarodne radijske in televizijske postaje, med drugim Kulturradio RBB, ZDF in BR v Nemčiji, NPO Radio 4 na Nizozemskem, Radio Romania, NHK-FM na Japonskem in BBC.