Evgenij Sinajski

Pianist Evgenij Sinajski se je rodil v ugledni glasbeni družini v Sankt Peterburgu. Uveljavil se je v edinstveni niši kot eden najbolj iskanih in visoko cenjenih korepetitorjev in pedagogov za komorno glasbo v Evropi.

Sinajski je profesor komorne glasbe in uradni korepetitor na Dunajskem konservatoriju, ob tem pa izvaja tudi tečaj za duete na Visoki šoli Folkwang v Essnu v Nemčiji. Na koncertih in mojstrskih tečajih po vsem svetu sodeluje s številnimi pomembnimi glasbeniki našega časa, kot so Herman Krebbers, Boris Kuschnir, Shmuel Ashkenasi, Helmut Zehetmair, Hatto Beyerle, Vadim Gluzman, Stephan Pikard, Latica Honda-Rosenberg, Jens Peter Maintz, Alexander Huelshoff, Alexander Zemtsow, Michael Kugel, Ivan Monigetti in Kirill Rodin.

Kot solist je Sinajski sodeloval z Moskovskim filharmoničnim orkestrom, Latvijskim državnim komornim orkestrom in Orkestrom gledališča Bolšoj v Minsku. Redno nastopa na najpomembnejših glasbenih prizoriščih na stari celini, med katerimi so dvorane Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Concertgebouw v Amsterdamu, Tonhalle v Dusseldorfu, Laeiszhalle v Hamburgu, Herkulessaal v Münchnu, pa tudi bruseljski Palais de Beaux-Arts, moskovska Dvorana Čajkovskega in Mariinsko gledališče v Sankt Peterburgu. Leta 2008 je uspešno debitiral kot producent in pianist v frankfurtski operni hiši Alte Oper, leta 2010 pa je prvič sodeloval na Salzburškem festivalu.

Evgenij Sinajski aktivno nastopa in poučuje tudi v Aziji.

 Od leta 2016 redno nastopa na Singapurskem violinskem festivalu kot korepetitor. Prvi javni nastop je imel leta 2016 v tokijski dvorani Bunka Kaikan, temu sta sledila dva nastopa leta 2018, v dvorani Prepovedanega mesta v Pekingu in v Simfonični dvorani v Šanghaju.

Na Kitajskem konservatoriju v Pekingu in Univerzi umetnosti v Jinanu vodi mojstrske tečaje.

Osvojil je nagrade na mednarodnih tekmovanjih, kot so ARD v Münchnu, Šostakovičevo tekmovanje v Hannovru in na tekmovanjih na Nizozemskem, v Latviji in Rusiji. Posnetke njegovih izvedb lahko slišimo v založbi Gramola, predvajajo se tudi na radiu BBC, ORF in radijskih postajah v Italiji, Latviji, Rusiji in med drugim tudi v Sloveniji.

Kot zavzet pedagog je Evgenij Sinajski tudi član učiteljskega zbora in korepetitor na tako uglednih mojstrskih tečajih, kot so Poletna akademija Mozarteum v Salzburgu, Bavarska glasbena akademija, Festival Les Arcs v Franciji in Villa-Musica v Nemčiji. Za nameček je Sinajski sprejel tudi mesto uradnega pianista na mednarodnih violinskih tekmovanjih Wieniawsky, Lipizer in v Singapurju. Med letoma 2002 in 2010 je poučeval tečaj komorne glasbe na Konservatoriju Rimski-Korsakova v Sankt Peterburgu in kot korepetitor služboval na Univerzi za umetnost v Berlinu.