Londonska Kraljeva operna hiša vabi na ogled baleta in opere

13. 11. 2020

Kraljeva operna hiša je pripravila serijo baletnih in opernih nastopov, ki se bodo tekom novembra predvajali v živo.

Kraljevi balet bo v petek, 13. novembra, ob 20.30 serijo otvoril z The Royal Ballet: Live, ki vključuje svetovno premiero Scherza s koreografijo Valentina Zucchettija in odlomke iz najslavnejših baletov, kot so Labodje jezero, Rapsodija, Manon, Concerto, In Our Wishes, Pas de Deux in Le Corsaire. Program vključuje tudi nastop Natalije Osipove v Umirajočem labodu, Ashtonov Dance of the Blessed Spirits in Monotones II. Večer se bo zaključil s celotno izvedbo baleta Christopherja Wheeldona Within the Golden Hour.

Teden za tem, 20. novembra, bo Kraljeva opera ob 20.30 postregla s koncertno izvedbo Ariodante. Ta redkeje izvajana opera je bila v Kraljevi operi izvedena samo leta 1735, ko je z njo G. F. Handel otvoril svojo prvo sezono v Covent Gardnu. V naslovni vlogi bo nastopila mezzo-sopranistka Paula Murrihy, ob njej pa sopranistka Chen Reiss kot Ginerva, bas-baritonist Gerald Finley kot kralj Škotske, sopranistka Sophie Bevan kot Dalinda, tenorist Ed Lyon kot Lurciano, kontra-tenorist Iestyn Davies kot Polinesso in tenorist Thando Mjandana kot Odoardo. Orkestru Kraljeve operne hiše bo dirigiral strokovnjak za baročno glasbo Christian Curnyn.

27. novembra si bomo lahko ogledali Mozartovo tragikomedijo Don Giovanni, v kateri bodo nastopili Erwin Schrott (med drugim je nastopil tudi na 64. Ljubljana Festivalu), Roberto Tagliavini, Malin Byström, Daniel Behle, Myrtò Papatanasiu, Louise Adler in Leon Košavić, 4. decembra pa bo na sporedu izvedba baletne predstave F. Ashtona Enigma variacije iz leta 2019, v kateri se prepletata vznemirljiv portret britanskega skladatelja Edwarda Elgarja in zapuščina njegovega glasbenega opusa.

Vabljeni k ogledu na povezavi stream.roh.org.uk.