Profesor Lana Trotovšek

Violinistka Lana Trotovšek je požela veliko občudovanja zaradi svoje izrazne moči in enkratne muzikalnosti. V Washington Postu so o njej napisali, da “žari”, ter pohvalili njen “čist, izbrušen ton z glasbenim čutom za fraziranje in brezhibno intonacijo”. V reviji Strad so omenili “iskreno občutenost njene intuitivne izvedbe v živo”. Poslušalce osvaja s svojim “toplim zvenom in osupljivo tehniko” (La Vanguardia) ter s talentom za vnašanje “svežine, globine in vpogleda” (Broad Street Review) v svoje interpretacije.

Lana Trotovšek je študirala pri Ruggieru Ricciju. Lana Trotovšek je prvič nastopila kot solistka leta 2012 skupaj z Orkestrom Marijinega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva, po svojem prvencu pa je že nanizala nastope z nekaterimi najboljšimi svetovnimi orkestri.  Leta 2014 se je odpravila na turnejo z Moskovskimi solisti in Jurijem Bašmetom, leta 2016 je z Londonskim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Gianandree Nosede odigrala Violinski koncert št. 1 Prokofjeva, nato leta 2019 Violinski koncert Čajkovskega z Londonskim kraljevim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Raphaela Payareja in leta 2022 Mozartovo Koncertantno sinfonijo z Maksimom Risanovim pod taktirko Vasilija Petrenka.  Njen nedavni urnik angažmajev jo je popeljal v Bangkok, kjer je odigrala Violinski koncert Wieniawskega s Tajskim filharmoničnim orkestrom pod dirigentom Alphonsom Scaranom, in na Sicilijo, kjer je izvedla Violinski koncert Čajkovskega v Gledališču Massimo Bellini. Odigrala je violinski koncert Venus Blazing skladateljice Deirdre Gribbin v Belfastu skupaj z Orkestrom Ulster, ki ga je prenašal radio BBC 3, premiero Violinskega koncerta Huga Wolfa v Kongresnem centru v Beljaku, Mendelssohnov Violinski koncert s Simfoničnim orkestrom RTS v Šanghajskem centru orientalskih umetnosti in Koroškim simfoničnim orkestrom v Celovški koncertni hiši, nastopila pa je tudi na večernem recitalu v Wigmore Hall, ki ga je revija Strad opisala kot “izjemnega”. Lana je sodelovala s Tanom Dunom in Orkestrom Fundacije Opere Giuseppe Verdi iz Trsta, s Šanghajsko in Slovensko filharmonijo, z Urošem Lajovicem in Sarajevskim filharmoničnim orkestrom, z Georgeem Pehlivanianom, ko je sodeloval z RTV Slovenija, s Simfoničnim orkestrom iz Kalamazooja ter Filadelfijskim komornim orkestrom; v povezavi s slednjim jo je časopis Philadelphia Inquirer opisal kot “nov glas, ki ga bo vredno spremljati”. Lana je večkrat izvedla koncert za dve violini skupaj s Sergejem Krilovim in Litvanskim komornim orkestrom, leta 2018 je z njimi nastopila tudi na Festivalu Al Bustan v Libanonu. Poletje 2017 je preživela na turneji z Johnom Malkovichem in orkestrom I Solisti Aquilani: z Bachovim Violinskim koncertom v a-molu je nastopila na festivalih v Emiliji – Romanji in Ljubljani ter festivalu Mittelfest.

Ob 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna je Lana Trotovšek leta 2020 na Ljubljana Festivalu odigrala skladateljeve Sonate za violino in klavir skupaj s pianistko Mario Canyigueral. Lana in Maria sodelujeta od leta 2016; skupaj sta nastopali v Združenem kraljestvu, Španiji, Franciji, Belgiji, Sloveniji in na Japonskem. Leta 2021 sta izdali celoten opus Beethovnovih violinskih sonat v založbi ZKP RTV Slovenija. Nedavno sta posneli celoten opus recitalskih del za violino Sergeja Prokofjeva, ki ga je v dveh delih izdala založba SOMM. Predstavitev zgoščenk je potekala v dvoranah L‘Auditori v Barceloni in Conway Hall v Londonu.

Od leta 2006 je Lana članica Tria Greenwich, v katerem je v prvotni zasedbi igral tudi čelist Stjepan Hauser. Trio so usmerjali čelist Bernard Greenhouse iz legendarnega Tria Beaux Arts in pianist Menahem Pressler, pa tudi Stephen Kovachevich. Trenutne članice, čelistka Heather Tuach, pianistka Yoko Misumi in Lana Trotovšek, bodo kmalu izdale tri zvezke Brahmsovih triov za založbo Linn Records (Outhere Music). Uradna predstavitev zgoščenk je potekala v Dvorani Kings Place v Londonu.

Lana je gostovala na znamenitih mednarodnih festivalih, kot so Rheingau, Aix en Provence, Šanghajski mednarodni festival umetnosti, Mednarodni festival v Santandru, Dubrovniške poletne igre, Festival Bad Kissingen, Mednarodni festival St. Magnus, Festival Aldeburgh in Ljubljana Festival.

Njena diskografija obsega posnetke komorne glasbe in koncertov, ki so izšli v založbah Linn Records (Outhere Music), SOMM Recordings, Toccata Classics, Meridian Records, Hedone Records, Signum Records, Champs Hill Records in ZKP RTV Slovenija. Leta 2016 je prejela zlato medaljo na tekmovanju Global Music Awards za svojo zgoščenko Franck, Granados, Škerjanc, Finzi, ki sta jo ustvarili s pianistko Mario Canyigueral.

Leta 2021 je osvojila nagrado Prešernovega sklada Republike Slovenije, s katero so se poklonili njenim dosežkom v zadnjih treh letih. Živi v Londonu, kjer je zaposlena kot profesorica na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban.  S svojo domačo državo ohranja tesne stike; v Sloveniji redno nastopa, pogosto pa kot gostujoča profesorica predava tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.  Igra na violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750.