Violinistka Lana Trotovšek prejemnica nagrade Prešernovega sklada

07. 12. 2020

Znani so prejemniki najvišjega državnega priznanja za dosežke na področju umetnosti, Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Nagrade bodo podeljene 7. februarja, na predvečer Prešernovega dne.

Prejemnika Prešernove nagrade za njuno življenjsko delo sta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrado Prešernovega sklada prejmejo naslednji ustvarjalci: pesnik Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, gledališki režiser Tomi Janežič za režije v slovenskih gledališčih v zadnjih treh letih, režiser in scenarist Matjaž Ivanšin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj, arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež ter redna gostja prireditev Festivala Ljubljana violinistka Lana Trotovšek za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih.

V utemeljitvi je dr. Karolina Šantl Zupan zapisala: »Violinistka Lana Trotovšek spada med mlajšo generacijo slovenskih vrhunskih poustvarjalcev … Kot solistka je koncertirala s prestižnimi orkestri kot so Londonski simfonični orkester, Orkester Marijinega gledališča in Moskovski solisti, z vrhunskimi dirigenti (Valerij Gergijev, Rafael Payare, Gianandrea Noseda) in s komornimi glasbeniki velikega kova (Juri Bašmet, Sergej Krilov, David Cohen idr.). Solistične interpretacije Lane Trotovšek se odlikujejo po izrazito osebnem tonu ter občutljivem glasbenem niansiranju. Njene izvedbe temeljijo na razumevanju in dobrem poznavanju različnih stilnih obdobij, jasno pa so izražene tudi z individualnim in sugestivnim glasbenim pripovedovanjem.

V okviru 68. Festivala Ljubljana je Lana Trotovšek ob spremljavi pianistke Marie Canyigueral avgusta 2020 v treh zaporednih večerih izvedla vse Beethovnove Sonate za violino in klavir. Tako obsežna glasbena dela so za izvajalca izjemen izziv in zelo zahteven zalogaj, ne le zaradi samega obsega, ampak tudi po tehnični zahtevnosti, fraziranju in interpretacijski izpovedi. Violinistka Lana Trotovšek je partiturni zapis izvedla premišljeno, s široko dinamično paleto in tehnično dovršenostjo, z avtentičnimi interpretacijami pa je našla pravšnje ravnovesje med liriko in dramatiko Beethovnove glasbe. Med ključne dosežke v zadnjem obdobju izpostavljamo še: zgoščenko z deli skladatelja Eduarda Napravnika s pianistom Ludmilom Angelovim, izvedbo koncerta Venus Blazing skladateljice Deidre Gribbin v Belfastu, celovečerni solistični recital s pianistko Mario Canyigueral v Londonu, izvedbo skladbe Inventiones ferales Uroša Kreka z orkestrom Akademije za glasbo UL v Celovcu, izvedbo Mendelssohnovega violinskega koncerta v Šanghaju, izvedbo skladbe The Lark Ascending z orkestrom Slovenske filharmonije in dvojnega violinskega koncerta J. S. Bacha v Beirutu.«

Violinistka bo nastopila tudi na prihajajočem 5. Zimskem festivalu, 25. januarja v Slovenski filharmoniji, z Ensemble Dissonance.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Vir: sigic.si