Koncert Simfoničnega orkestra iz Pittsburgha

10. 04. 2020

»Čeprav v tej neobičajni situaciji umetniki z vami ne moremo deliti koncertne dvorane, lahko kljub temu komuniciramo in ostanemo povezani. To je priložnost, da lahko uživate ob poslušanju naših izjemnih glasbenikov kar v vaši osebni koncertni dvorani!« – Manfred Honeck

Simfonični orkester iz Pittsburgha danes predstavlja Simfonijo št. 6 (»Patetična«) Petra I. Čajkovskega v Berlinski filharmoniji, posnetek koncerta z evropske turneje leta 2016. Spremljal jih bo priznan violinist in večkrat nagrajen ameriški koncertni mojster Berlinske filharmonije, Noah Bendix-Balgley. Sledi tudi pogovor z glasbeniki.

Simfonični orkester iz Pittsburgha je poznan po svoji 120-letni umetniški tradiciji. Z dvema grammyjema, štiridesetimi turnejami po Evropi, Južni Ameriki, Aziji in Avstraliji in s koncertom v Vatikanu za papeža Janeza Pavla II. se uvršča med najuspešnejše simfonične orkestre Združenih držav Amerike. Poznan je tudi po izjemnih dirigentih, kot so Lorin Maazel, Mariss Jansons, sir Andrew David, Yan Pascal Tortelier in Marek Janowski. Leta 2008 pa je taktirko prevzel z mnogo častnimi nazivi nagrajeni avstrijski dirigent Manfred Honeck, ki je pri nas nazadnje nastopil na 66. Festivalu Ljubljana, skupaj s Kraljevim orkestrom iz Concertgebouwa.

Zadnja, “Patetična” simfonija Petra Iljiča Čajkovskega je zavita v številne skrivnosti, saj je skladatelj umrl le devet dni po krstni izvedbi dela leta 1893, kar je sprožilo številne govorice in ugibanja, da naj bi bil to njegov lastni rekvijem, ki mu je sledila nenavadna smrt. Brez dvoma pa je simfonija povezana s skladateljevim življenjem in osebnimi stiskami, ki se odražajo tudi v sami simfoniji. Delo je prav tako posebno v pogledu, da je zamenjan običajni vrstni red stavkov – koračnico, ki bi s svojo pompoznostjo morala zasedati mesto sklepnega stavka kot nekakšna krona, je postavil na tretje mesto in simfonijo zaključil s počasnim stavkom.

Prisluhnite torej Simfoniji št. 6 (»Patetični«) Petra I. Čajkovskega, v izvedbi Simfoničnega orkestra iz Pittsburgha, in si popestrite današnji petkov večer.

https://pittsburghsymphony.org/pso_home/web/extraordinary-measures/concert-excerpts

Vabljeni k poslušanju.