Komplet albumov violinistke Lane Trotovšek in pianistke Marie Canyigueral dosegel mednarodno prepoznavnost

03. 01. 2022

O albumih Beethovnovih Sonat za violino in klavir, ki jih je ZKP RTV Slovenija izdala v sodelovanju s Festivalom Ljubljana, so pred kratkim poročali tudi v katalonski glasbeni publikaciji Revista Musical Catalana.

Posnetki so nastali v okviru treh koncertnih večerov na 68. Ljubljana Festivalu, na katerih sta violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral izvedli vseh deset Sonat za violino in klavir Ludwiga van Beethovna. S tem smo se skupaj poklonili 250. obletnici rojstva slavnega nemškega skladatelja, za svoje delo pa je violinistka v letu 2021 prejela tudi z nagrado Prešernovega sklada.

Komplet posnetkov sestavljajo štiri zgoščenke z naslovi Mladost, Pomlad, Kreutzer in Nesmrtna. Mladost vključuje tri violinske sonate iz Beethovnovega zgodnjega obdobja, posvečene skladateljevemu učitelju Antoniu Salieriju. Pomlad povezuje največkrat izvedeno Sonato za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24 »Pomladno« z redkeje slišano Sonato za violino in klavir št. 6 v A-duru, op. 30 št. 1 ter živahno osmo.

Album Kreutzer predstavlja Beethovnovo monumentalno Sonato za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47 »Kreutzer«, ki še danes velja za eno izmed najbolj zahtevnih del za violino in klavir. Spremlja jo Sonata za violino in klavir št. 4 v a-molu, op. 23. Na albumu Nesmrtna glasbenici predstavljata dramatično ter herojsko sedmo sonato skupaj z deseto sonato iz skladateljevega poznega obdobja. Napisal jo je leta 1812 za violinista Pierra Rodeja in posvetil avstrijskemu vojvodi Rudolfu, Beethovnovemu najpomembnejšemu mecenu.

Po besedah glasbenice Lane Trotovšek Beethovnove violinske sonate predstavljajo višek komorne igre za violino in klavir: »Na pot osvajanja vseh deset sonat sva se s pianistko podali pred tremi leti in z njimi večkrat nastopali […], med drugim tudi v Londonskemu Wigmore Hallu. Albumi torej predstavljajo sad večletne predanosti tej mogočni glasbi ter skupnemu muziciranju.«

Svoj komplet albumov si lahko zagotovite tudi pri blagajni Križank.

vir: revistamusical.cat & zkp.rtvslo.si