Kirill Petrenko in Orkester Berlinske filharmonije

18. 11. 2020

Vabimo vas k ogledu brezplačnih koncertov Berlinskih filharmonikov pod taktirko Kirilla Petrenka, ki je bil leta 2015 izvoljen za novega šefa dirigenta, svoj mandat pa je nastopil 23. avgusta 2019.

V Sibiriji rojen eden najboljših dirigentov trenutnega časa je nasledil sira Simona Rattla ter se tako podal po stopinjah slovitih predhodnikov, kot so bili Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan in Claudio Abbado. Kljub svoji umirjenosti in občasni zadržanosti velja za enega najbolj priljubljenih umetnikov na sceni s področja klasične glasbe.

Serija koncertov vključuje dela prve dunajske šole, ruske romantike in klasičnega modernizma, treh področij, ki bodo v središču dirigentovega sodelovanja z Berlinskimi filharmoniki. Prisluhnili boste lahko Simfoniji št. 6 v d-molu, »Patetična« P. I. Čajkovskega, Mahlerjevi 6. simfoniji v a-molu, »Tragična« in Beethovnovi 9. simfoniji v d-molu, »Koralna«. Na ogled je tudi kratek dokumentarni film Dawn of New Era, ki je bil posnet tik pred Petrenkovim nastopom službe in v katerem so predstavljeni vtisi članov orkestra.

Kot zanimivost velja vsekakor omeniti tudi, da se je na Dunaju izobraževal pri slovenskem dirigentu in profesorju dirigiranja Urošu Lajovicu.

Serijo brezplačnih koncertov najdete TUKAJ.