Julia Okruašvili

Julia Okruašvili, rojena v Moskvi, se pri ustvarjanju karierne poti opira na izjemno glasbeno izobrazbo, ki jo je začela pridobivati na slavnem moskovskem konservatoriju in nato še na konservatorijih v Milanu in Frankfurtu; na slednjem je študirala pod vodstvom priznanega profesorja Leva Natočenija, ki je znatno vplival na njen umetniški razvoj.

Njeno umetniško rast je obogatila tudi udeležba na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili slavni glasbeniki, kot so Ferenc Rados, Mstislav Rostropovič, Helmut Deutsch in Dmitrij Baškirov.

Julia Okruašvili je zmagala na številnih klavirskih tekmovanjih, na primer na Mednarodnem tekmovanju Maria Judina v Sankt Peterburgu, Mednarodnem tekmovanju Firkusny v Pragi, na prireditvi »Citta di Pinerolo« v Italiji, na dunajskem Mednarodnem tekmovanju Rosario Marciano, na Mednarodni akademiji za klavir v Freiburgu in Mednarodnem tekmovanju Maria Canals v Barceloni.

Nastopila je na pomembnih glasbenih prizoriščih povsod po Evropi, v ZDA in Rusiji ter sodelovala kot solistka s komornim orkestrom Moskovski virtuozi, dunajskim komornim orkestrom, s Filharmoničnim orkestrom narodov (Die Philharmonie der Nationen) in hessenskim deželnim orkestrom.

Njene prispevke so predvajali tudi na televiziji in radiu, med drugim na moskovskem radiu Kultura, na radiu Kultura v Sankt Peterburgu pa tudi na kanalih SWR in BR ter WDR in ZDF.

Julia Okruašvili je dobrodošla gostja na festivalih, kot so grajski koncerti v Weilburgu (Weilburger Schlosskonzerte), glasbeni festival v Rheingauu, festival Schleswig Holstein Musik Festival, festival Mosel Music Festival, festival Akademije Kronberg, glasbeni festival Schwetzinger Musikfestspiele, prireditev Heidelberger Frühling in festival v Bregenzu.

 V prihodnosti načrtuje nastope na solističnih recitalih, sodelovala pa bo tudi s priznanimi komornimi glasbeniki na prireditvi Alte Oper Frankfurt, glasbenem festivalu Classic con brio, glasbenem festivalu v Casalmaggiore, prireditvi Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, na Festivalu Georg Enescu in v drugih pomembnih glasbenih središčih.

Julia Okruašvili trenutno uči na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu v Nemčiji.