Izjemni uspeh sodobne opere Vita Žuraja

27. 01. 2023

Frankfurtska opera je v nedeljo premierno izvedla opero slovenskega skladatelja Vita Žuraja. Delo z naslovom Blühen (Razcvet) je njegovo najobsežnejše doslej, napisal pa ga je po naročilu Frankfurtske operne hiše na libreto Klausa Händla.

Noviteta je krstno izvedbo doživela v nekdanjem skladišču Bockenheimer v Frankfurtu, v eni od osrednjih vlog je nastopila slovenska sopranistka Nika Gorič, redna gostja Festivala Ljubljana. Režijo uprizoritve je podpisala Brigitte Fassbaender, dirigiral je Michael Wendeberg, vlogo orkestra pa je prevzel Ensemble Modern.

Avstrijski libretist Klaus Händl je zgodbo povzel po delu Thomasa Manna Die Betrogene (Prevarana) iz leta 1953, ki govori o vdovi, ki se zaljubi v veliko mlajšega moškega in je soočena z neozdravljivim rakavim obolenjem. “Za operni oder zelo neobičajna ljubezenska zgodba, v kateri pa sem zaznal izjemen dramatični potencial,” je povedal Žuraj.

Kritik Bernd Künzig je za nemški radio Südwestrundfunk označil praizvedbo Razcveta za velik uspeh za sodobno opero. Kritik Florian Balke pa je za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) med drugim zapisal, da je Žuraj zložil glasbo, ki je “zadela bistvo v vokalnih linijah, prizorih in klavirskem izvlečku”.

Vito Žuraj je leta 2015 prejel nagrado Prešernovega sklada, ki mu jo je prinesla skladba Changeover, za katero je dobil tudi prvo nagrado na skladateljskem natečaju mesta Stuttgart. Naslednje leto je prejel prestižno skladateljsko nagrado Claudia Abbada, ki jo podeljujejo pri Berlinskih filharmonikih. Na skladateljski tribuni Rostrum v Stockholmu pa se je lani med druga priporočena dela uvrstil posnetek premierne izvedbe njegovega koncerta za violončelo in orkester, UNVEILED, z zaključka 69. Ljubljana Festivala. Delu smo prisluhnili v izvedbi Simfoničnega orkestra Radia ORF z Dunaja pod taktirko dirigenta Kerema Hasana, kot solist pa je nastopil violončelist Jean-Guihen Queyras.