Hansjacob Staemmler

Hansjacob Staemmler je študiral klavir pri profesorju Georgu Savi na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v Berlinu. Njegovo izobrazbo dopolnjujeta mojstrska tečaja pri Danielu Barenboimu in Menahemu Presslerju. Že v času študija je redno koncertiral kot partner komorne zasedbe Berliner Ensemble s solisti Berlinskih filharmonikov. Od takrat naprej sodeluje z uglednimi glasbeniki in pevci v različnih zasedbah klavirske komorne glasbe, od dua do seksteta. Danes je dejaven kot solist, komorni glasbenik in klavirski spremljevalec.  V osrčju njegovega ustvarjanja je intenzivno ukvarjanje s komorno glasbo v različnih formacijah.

Zadnja leta ga je bilo mogoče slišati kot solista z orkestrom, med drugim z deli Mozarta, Beethovna, Brahmsa, Dvořáka, Dohnanyija in Ravela. Nova glasba je pomemben del njegovega repertoarja, srečanja s sodobnimi skladatelji, katerih dela premierno izvaja, so bogat doprinos k njegovemu glasbenemu ustvarjanju. V zadnjem obdobju je pianista mogoče slišati tudi na fortepianu. V duu s svojim bratom Peter-Philippom Staemmlerjem (violončelo) je leta 2009 prejel nagrado nemškega glasbenega tekmovanja Deutscher Musikwettbewerb in bil sprejet v zvezni izbor Konzerte Junger Künstler.

Po več letih umetniškega sodelovanja na Univerzi umetnosti v Berlinu je od leta 2009 docent na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu, kjer poučuje godala, na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pa komorno glasbo. Kot iskan klavirski spremljevalec  tudi redno sodeluje na mednarodnih mojstrskih tečajih in tekmovanjih, npr. na tekmovanju Deutscher Musikwettbewerb.