GLASOVNI PREIZKUS ZA SODELOVANJE V VOJNEM REKVIEMU

27. 05. 2024

V okviru 8. Zimskega festivala bo 20. in 21. 2. 2025 v Cankarjevem domu na sporedu Vojni rekviem, op. 66 Benjamina Brittna. Pod vodstvom dirigenta Charlesa Dutoita bodo nastopili:

Orkester Slovenske filharmonije

Zbor Slovenske filharmonije
Državni zbor iz Kaunasa
Deški zbor Glasbene matice Ljubljana

Olga Peretjatko, sopran
Ian Bostridge, tenor
Matthias Goerne, bariton

Na glasovni preizkus za Deški zbor Glasbene matice Ljubljana vabimo fante v obdobju pred mutacijo in stare najmanj osem let.

Glasovni preizkus bo potekal v ponedeljek, 9. 9. 2024, v prostorih Glasbene matice in ga bosta vodili zborovodkinja Tadeja Kreča in pevska pedagoginja Tanja Rupnik. Pevci bodo na preizkusu zapeli eno ljudsko pesem po lastnem izboru in kratek odlomek iz Vojnega rekviema, ki je priložen (Requiem aeternam, str. 8–11).

Vojni rekviem je najbolj mojstrsko in domišljeno delo Benjamina Brittna ter izredno močno glasbeno sporočilo, s katerim je skladatelj jasno izrazil svojo pacifistično življenjsko držo in vero v človekovo sočutje. Po prvi izvedbi leta 1962 v angleškem mestu Coventry, ki je bilo simbolno dejanje sprave po drugi svetovni vojni, je delo kasneje dobilo značaj glasbenega protesta zoper vojne v vseh časih. Redno ga izvajajo prominentni umetniki in najslavnejši orkestri po vsem svetu.

Latinsko besedilo rekviema je skladatelj prepletel s protivojnimi pesmimi Wilfreda Owena in jih uporabil kot kontrast ter ironični komentar tradicionalnega mašnega besedila. Značilna je tridelna razdelitev vsebine in izvajalcev. Dva vojaka (tenor, bariton) pojeta protivojne pesmi ob spremljavi komornega orkestra in predstavljata izkušnjo posameznika, ujetega v vojno. Sopran, zbor in veliki orkester se odzivajo z žalovanjem skozi interpretacijo liturgičnega besedila. Eterični zvok otroškega zbora ob spremljavi orgel pa kaže na oddaljenost vsega nedolžnega in čistega od brezumnosti človeških vojn.   

Delo se za razliko od tradicionalnih rekviemom ne zaključi v pomirjujočih tonih, temveč opominja, da nam ni dovoljeno zaspati v prividih miru, saj človeštvo nikoli ne bo povsem ubežalo nevarnosti vojn. Umetnost pa bo vedno znova spominjala na možnost miru in sprave.   

***

Otroški in mladinski pevski zbori Glasbene matice mladim pevcem približujejo kakovostno, slovensko in tujo zborovsko ter operno literaturo, učijo jih ubranega zborovskega petja, skupinskega poustvarjanja, razvijajo socialne veščine in skrbijo za pravilen pevski razvoj mladostnikov. Zbori nastopajo v glasbeno gledaliških predstavah (Tosca, Werther, Kekec in škrat Skovik, Gal v galeriji, Deček, ki je prehitro rasel, Kraljestvo glasbe, Iz trebuha anakonde, Snežna kraljica, Afriški živalski raj, Brundibar, Kaznovana radovednost idr.), sodelujejo na koncertih (Mahler, Simfonija št. 3; Berlioz, Faustovo pogubljenje), baletih (Pojavitev/Izginotje), različnih prireditvah, seminarjih in snemanjih. Leta 2023 je Otroški zbor na regijskem tekmovanju Osrednje Slovenije prejel zlato priznanje z odliko, Mladinska vokalna skupina pa zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju v Gdansku (Poljska).

PRIPRAVE in NASTOP

Umetniška ekipa: Tadeja Kreča (zborovodkinja), Tanja Rupnik (pevska pedagoginja), Metoda Kink (korepetitorka)
Redne pevske vaje: ponedeljek, 17.00–18.30, 9. 9. 2024 – 10. 2. 2025, Glasbena matica
Skupne vaje s solisti, zborom in orkestrom: predvidoma od 16. do 19. 2. 2025
Koncert: 20. in 21. 2. 2025, Cankarjev dom, Gallusova dvorana

ŠOLNINA

Šolnina (30 € / mesec) vključuje vodenje rednih pevskih vaj ter skupnih vaj s celotnim ansamblom v času neposrednih priprav na koncert. Izobraževalno-umetniški proces temelji na strokovnem pedagoškem delu, katerega namen je mlade pevce usposobiti za samozavesten ter prepričljiv odrski nastop. Koncert pevcem ponuja priložnost za sodelovanje pri vrhunski zborovski mojstrovini 20. stoletja, za skupno muziciranje s profesionalnimi, mednarodno uveljavljenimi umetniki, za izkušnjo koncertnega nastopa na osrednjem slovenskem glasbenem odru, za razvoj in spoznavanje lastnih umetniških potencialov.    

Na glasovni preizkus se lahko prijavite prek e-prijavnice na spletni strani www.glasbenamatica.si do 30. avgusta. 

INFORMACIJE               

Glasbena matica Ljubljana, Vegova ulica 5, Ljubljana

Lucija Pavlovič, koordinatorka projekta
organizator@glasbenamatica.si, 051 359 313

Glasbeno-gledališke produkcije in koncerti mladih pevcev Glasbene matice