Glasbeno potovanje v zlata dvajseta

19. 02. 2021

Berlinski filharmoniki so organizirali dvotedenski spletni festival Zlata dvajseta, ki se je začel že 13. februarja in bo potekal do 27. februarja. Festival je posvečen glasbi, ki je nastala v 20-ih letih prejšnjega stoletja, orkester Berlinskih filharmonikov pa bo nastopil pod vodstvom šefa dirigenta Kirilla Petrenka, Christiana Thielemanna, Thomasa Søndergårda in Marie Jacquot, pridružili pa se jim bodo tudi igralka Dagmar Manzel, sopranistka Diana Damrau in Zbor berlinskega radia.

Posebna pozornost je namenjena Kurtu Weillu, ki se je v tem obdobju razvil od diplomiranca berlinske Visoke šole za glasbo (Musikhochschule) do cenjenega skladatelja. Odkritje njegov vzpon od Prve simfonije, ki jo je napisal med študijem pri Ferrucciu Busoniju do velikega uspeha z glasbo za Opero za tri groše in Vzpon in padec mesta Mahagonny ter njegove Druge simfonije, ki jo je dokončal v izgnanstvu v Franciji. Poleg tega boste lahko prisluhnili delom Hannsa Eislerja, Paula Hindemitha, Franza Schrekerja in Richarda Straussa, ki so ključno vplivali na glasbeni diskurz v Weimarski republiki.

Koncerti, ki si jih lahko še pogledate v živo:

20. 2. ob 19.00 koncert z dirigentom Thomasom Søndergårdom
Na sporedu:
S. Prokofjev, J. Sibelius, K. Weill

23. 2. ob 19.00 koncert v kavarni Moka Efti z Dagmar Manzel
Na sporedu:
K. Weill, S. Wolpe, M. Seiber

27. 2. ob 19.00 koncert z dirigenotom Christianom Thielemannom
Na sporedu:
P. Hindemith, F. Busoni, J. Strauss ml., R. Strauss

Koncerta, ki sta bila na sporedu 13. 2. 2021 (Kirill Petrenko in Stravinski) in 16. 2. 2021 (Marie Jacquot in orkester Karajanove akademije Berlinskih filharmonikov) bosta dostopna v spletnem arhivu Berlinskih filharmonikov.

Prav tako ne zamudite:

Maestro Kirill Petrenko bo jutri, 20. februarja, ob 19.00 koncertiral z orkestrom Bavarske državne opere. Na sporedu bo Beethovnova Simfonija št. 1 v C-duru in Šostakovičeva Simfonija št. 1 v f-molu, op. 10. Brezplačni prenos koncerta bo na voljo na staatsoper.tv.

Vir: berliner-philharmoniker.de, staatsoper.de