Festival festivalov na VI. mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

17. 11. 2017

Festival festivalov na VI. mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

16. novembra 2017 so se ključne osebe evropske festivalske industrije udeležile Festivala festivalov, kjer so razpravljale o kulturnem sodelovanju med Rusijo in Evropo. Posebno pozornost so namenili razvoju partnerskih odnosov med ruskimi festivali in Evropskim združenjem festivalov (EFA) ter pobudi EFFE: Evropa za festivale – festivali za Evropo.

»V svojih odnosih z evropskimi festivali cenimo komunikacijo in vzajemno delovanje. Malo vedo o tem, kaj prirejamo v Rusiji, kar seveda precej otežuje skupno delo in sodelovanje. In ravno forumi, kakršen je ta, nam dajejo priložnost, da komuniciramo drug z drugim,« je za TASS povedal dirigent in eden od govornikov v programu Festivala festivalov Jurij Bašmet.

Prav zaradi razprave o festivalskem sodelovanju med Rusijo in Evropo se je prireditve udeležila velika delegacija vodilnih evropskih organizacij, ki določajo večino okvirjev za strategijo kulturnega razvoja v regiji. V delegaciji so bili tudi pisatelj in jezikoslovec Diego Marani, referent za evropsko politiko v Službi za evropske zadeve pri Evropski komisiji; Doris Pack, nekdanja predsednica Odbora za kulturo in izobraževanje Evropske unije; Shona McCarthy, izvršna direktorica Edinburgh Fringe Festivala; Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana in nekdanji predsednik Evropskega združenja festivalov; Haris Pašović, direktor East West Centra v Sarajevu in član mednarodne žirije EFFE ter Patrick de Clerck, direktor programa Music Projects for Brussels.

V tem pogovoru o umetnosti so Rusijo zastopali Aleksander Žuravski, državni sekretar in namestnik ministra za kulturo Ruske federacije, Dimitrij Grintčenko, generalni direktor Ruske koncertne agencije ter Jurij Bašmet, dirigent, violist in umetniški vodja Zimskega mednarodnega festivala umetnosti v Sočiju (član EFA).

Glavni dogodek Festivala festivalov – razprava »Mednarodni festivali: čezmejno sodelovanje« – je potekal 16. novembra v glavnih prostorih Ermitaža. Cilj je bil določiti koncept sodelovanja med ruskimi festivali in Evropskim združenjem festivalom, ki je bilo ustanovljeno leta 1952. EFA organizira več kot 100 svetovnih festivalov v 40. državah. Prav tako je bil dogovorjen koncept sodelovanja med ruskimi festivali in programom »Evropa za festivale – festivali za Evropo«, ki sta ga Evropska unija in Evropsko združenje festivalov zasnovala v podporo mednarodnim umetnostnim festivalom in za določitev njihove posebne vloge pri krojenju kulturnega dialoga.

Delo Festivala festivalov se je nadaljevalo 17. novembra. Srečanje predstavnikov EFA in EFFE je bilo osredotočeno na praktične možnosti sodelovanje med ruskimi in mednarodnimi festivali. Prvič je bila obravnavana tema ustanovitve prvega Združenja festivalov v Rusiji. Ustanovitev bi pripomogla k izboljšanju partnerskih festivalskih projektov in programov ter ruski kulturi omogočila vstop v svetovno kulturni kontekst.

O direkciji Festivalu festivalov

Za lažji medkulturni dialog v okviru foruma in festivalskega programa je bila v program Mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu leta 2016 uvedena direkcija Festivala festivalov. Lani so se na prireditvah tega programa skupaj zbrali vodje in predstavniki mednarodnih forumov in festivalov, kot so Vangelis Theodoropoulos, umetniški vodja Festivala Aten in Epidavra, Walter Sampieri, vodja oddelka za kulturno raznolikost in inovacije pri Direktoratu Evropske komisije za izobraževanje in kulturo, in Jacques Montaigneac, član odbora Festivala Avignon.

O forumu

VI. mednarodni kulturni forum v Sankt Peterburgu je potekal od 16. do 18. novembra 2017. Organizirali so ga vlada Ruske federacije in uprava Sankt Peterburga. VI. mednarodni kulturni forum v Sankt Peterburgu se je odvil ob podpori Dobrodelnega sklada za umetnost, znanost in šport. Forum se je razvijal v dveh tokovih – profesionalnem in javnem – ter treh usmeritvah. Obširen poslovni program je zanimiv za specialiste z različnih kulturnih področij. Temelji na delu 14. sekcij pod vodstvom uglednih oseb iz kulture, ki oblikujejo dnevni red razprav in jih usmerjajo. Poslovno okolje ustvarja razmere za uresničitev projektov in sklepanje sporazumov na področju kulture. Program festivala vključuje tudi veliko kulturnih prireditev za prebivalce in obiskovalce Sankt Peterburga.

V okviru foruma so bila poleg tega podeljena priznanja: »pokrovitelj leta« – za pomemben prispevek pri podpiranju kulturnih projektov, nagrada Anatolija Lunačarskega, edinstvena nagrada za kulturne delavce v neustvarjalnih poklicih.