Spoštovani, obveščamo vas, da lahko zaradi nadgradnje sistema prihaja do motenj pri spletnem nakupu vstopnic. Več informacij na tel. (0)1/241 60 26.
Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje.

Hkrati vas obveščamo, da  za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi na blagajni.

Epifanio Comis
umetniški vodja prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana

Številna tekmovanja so si med seboj podobna, saj je njihov cilj najti najboljše pianiste, ki so se tekmovanja udeležili. Želim si, da se vzdušje na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana razvije v ustvarjalni proces, ki ga vodi žirija, sestavljena iz svetovno znanih glasbenikov. Mladi pianisti bi tako dobili priložnost pokazati svojo nadarjenost.

Naše tekmovanje je v glasbenem svetu že zasedlo posebno mesto, saj je nastalo v okviru znanega in prestižnega evropskega glasbenega festivala. Vsi tekmovalci imajo tako priložnost nastopiti na čudovitem glasbenem dogodku, kar seveda tudi zmagovalcem prinese pomembno prednost.

Vsem sodelujočim želimo veliko sreče!


Epifanio Comis je bil učenec Agatella Catanie, Lazarja Bermana in Pietra Rattalina. Kot solist je gostoval po Evropi, Aziji, Rusiji in ZDA. Nastopal je s številnimi vrhunskimi orkestri, med drugim s Filharmoničnim orkestrom Georgeja Enescuju iz Bukarešte, Karlovarskim simfoničnim orkestrom, Szegedskim filharmoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom okrožja Tulare iz Kalifornije, Simfoničnim orkestrom Avtonomne univerze v Nuevo Leonu iz Mehike, Simfoničnim orkestrom Bellinijevega gledališča v Catanii, Sicilijanskim simfoničnim orkestrom, Filharmoničnim orkestrom Bellinijevega gledališča ter Osaškim in Kjotskim simfoničnim orkestrom. Njegovi recitali v ZDA in Aziji so prejeli odlične kritike.

Comis vodi mojstrske tečaje na pomembnih akademijah in univerzah, kot so Šola za glasbo na Manhattnu, Univerza za glasbo Frédérica Chopina v Varšavi, Kraljevi konservatorij v Monsu, pariška École normale, Moskovski državni konservatorij P. I. Čajkovskega in Akademija za glasbo v Bukarešti. Nastopal je na prestižnih prizoriščih, kot so Državna diskoteka v Rimu, Gledališče Massima Bellinija v Catanii, Sala delle Erbe v Milanu, Steinway Hall v New Yorku, Simfonična dvorana v Osaki, Carnegie Hall v New Yorku in mnoga druga. Dejaven je tudi kot dirigent; nazadnje je dirigiral Rahmaninove Klavirske koncerteRapsodijo in Simfonijo št. 2 z orkestrom Bellinijevega gledališča v Catanii in Moskvi.

Je zelo priznan učitelj – njegovi učenci so prejeli najvišje nagrade na najpomembnejših svetovnih klavirskih tekmovanjih, kot so tekmovanje Ferruccia Busonija, tekmovanje kraljice Elizabete v Bruslju, Chopinovo tekmovanje v Varšavi, tekmovanje Čajkovskega v Moskvi idr.. Leta 2013 mu je Moskovski konservatorij podelil mednarodno nagrado Sergeja Rahmaninova, ki so jo za njim prejeli še Vladimir Aškenazi, Valerij Gergijev in Nikolaj Luganski.

Comis je poleg svoje pestre solistične in dirigentske kariere direktor in profesor na Državnem konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii.