Epifanio Comis
umetniški vodja prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana

Številna tekmovanja so si med seboj podobna, saj je njihov cilj najti najboljše pianiste, ki so se tekmovanja udeležili. Želim si, da se vzdušje na Mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana razvije v ustvarjalni proces, ki ga vodi žirija, sestavljena iz svetovno znanih glasbenikov. Mladi pianisti bi tako dobili priložnost pokazati svojo nadarjenost.

Naše tekmovanje je v glasbenem svetu že zasedlo posebno mesto, saj je nastalo v okviru znanega in prestižnega evropskega glasbenega festivala. Vsi tekmovalci imajo tako priložnost nastopiti na čudovitem glasbenem dogodku, kar seveda tudi zmagovalcem prinese pomembno prednost.

Vsem sodelujočim želimo veliko sreče!


Epifanio Comis je bil učenec Agatella Catanie, Lazarja Bermana in Pietra Rattalina. Kot solist je gostoval po Evropi, Aziji, Rusiji in ZDA. Nastopal je s številnimi vrhunskimi orkestri, med drugim s Filharmoničnim orkestrom Georgea Enescuja iz Bukarešte, Karlovarskim simfoničnim orkestrom, Szegedskim filharmoničnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom okrožja Tulare iz Kalifornije, Simfoničnim orkestrom Avtonomne univerze v Nuevo Leonu, Orkestrom Gledališča Massimo Bellini v Catanii, Sicilijanskim simfoničnim orkestrom ter Osaškimi in Kjotskimi simfoniki. Njegovi recitali v ZDA in Aziji so prejeli odlične kritike.

Comis vodi mojstrske tečaje na pomembnih akademijah in univerzah, kot so Šola za glasbo na Manhattnu, Univerza za glasbo Frédérica Chopina v Varšavi, Kraljevi konservatorij v Monsu, pariška École normale, Moskovski državni konservatorij Čajkovskega in Akademija za glasbo v Bukarešti. Nastopal je na prestižnih prizoriščih, kot so Državna diskoteka v Rimu, Gledališče Massima Bellinija v Catanii, Sala delle Erbe v Milanu, dvorana Steinway v New Yorku, Simfonična dvorana v Osaki, dvorana Carnegie v New Yorku in mnoga druga. Dejaven je tudi kot dirigent; nazadnje je dirigiral Rahmaninove Klavirske koncerteRapsodijo in Simfonijo št. 2 z orkestrom Gledališča Massimo Bellini v Catanii in Moskvi.

Je zelo priznan učitelj – njegovi učenci so prejeli najvišje nagrade na najpomembnejših svetovnih klavirskih tekmovanjih, kot so Mednarodno klavirsko tekmovanje Busoni, Tekmovanje kraljice Elizabete v Bruslju, Mednarodno klavirsko tekmovanje Friderika Chopina v Varšavi, Mednarodno glasbeno tekmovanje Čajkovski v Moskvi idr.. Leta 2013 mu je Moskovski konservatorij podelil mednarodno nagrado Sergeja Rahmaninova, ki so jo za njim prejeli še Vladimir Aškenazi, Valerij Gergijev in Nikolaj Luganski.

Comis je poleg svoje pestre solistične in dirigentske kariere direktor in profesor na Državnem konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii.