Direktor Festivala Ljubljana na China Shanghai International Arts Festival

25. 10. 2023

Med 19. in 23. oktobrom je v Šanghaju na Kitajskem potekal Mednarodni kitajski umetniški festival, ki organizira Sejem upodabljajočih umetnosti ChinaSPAF, na katerega je bil kot častni gost in govorec povabljen tudi naš direktor in umetniški vodja, Darko Brlek. Festival gosti kitajsko Ministrstvo za kulturo in turizem, organizira pa šanghajska Mestna ljudska vlada.

Na fotografiji je celotna delegacija letošnjega srečanja, na direktorjevi desni stoji minister za kulturo in turizem Kitajske Hu Heping, na njegovi levi pa podžupanja Šanghaja Liu Duo.

Darko Brlek je kot govorec sodeloval pri okrogli mizi mreže Svilne poti umetniških festivalov, s katero so obeležili 10. obletnico začetka iniciative. Sodelovanje med evropskimi in azijskimi direktorji festivalov se je izkazalo za zelo koristno. Omogočilo je, da so se sodelujoče institucije lahko spoznale z različnimi uspešnimi praksami organizacije prireditev in tako nadgradili svoj način dela, prav tako pa je prineslo tudi medkulturno izmenjavo z nastopi nadarjenih umetnikov z obeh celin. Festival Ljubljana kitajskim umetnikom nudi priložnosti za nastope že od leta 1987, do danes jih je na festivalskem odru nastopilo že več kot 1500.

Veseli nas, da naš zavod sodeluje v tako pomembnih mednarodnih projektih, saj s tem prispeva k boljši prepoznavnosti slovenske kulture v svetu ter ji tudi v okviru takih pobud nudi podporo z omogočanjem nastopov slovenskih umetnikov na sodelujočih festivalih oziroma institucijah.