Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana na obisku v Varšavi

19. 03. 2024

V nedeljo, 17. marca, se je v Varšavi začel Velikonočni festival Ludwiga van Beethovna, ki bo potekal do 29. marca. Otvoritvenega koncerta se je udeležil tudi direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, Darko Brlek. V družbi ustanoviteljice festivala, gospe Elżbiete Penderecke, ter predsednika Evropskega združenja festivalov (EFA), gospoda Jana Briersa, je prisluhnil delom Ludwiga van Beethovna in Richarda Straussa v izvedbi violinistke Arabelle Steinbacher in orkestra Sinfonia Varsovia pod taktirko Jacka Kaspszyka. Festival z 28-letno tradicijo pomembno prispeva k ohranjanju in spodbujanju kulture klasične glasbe na Poljskem.

Elżbieta Penderecka, žena enega najvplivnejših skladateljev 20. stoletja in dirigenta Krzysztofa Pendereckega, velja za eno izmed najbolj uspešnih in spoštovanih akterk v svetu klasične glasbe. Bila je ustanoviteljica in predsednica številnih združenj in festivalov, med katerimi je tudi Združenje Ludwiga van Beethovna, ki organizira omenjeni festival, sodelovala pa je še z mnogimi drugimi. V magazinu Home & Market je bila Penderecka dvakrat imenovana za najvplivnejšo žensko Poljske. Prejela je številne nagrade in odlikovanja, med drugim leta 2003 zlati častni znak za zasluge, ki ji ga je podelil predsednik Republike Avstrije, ter leta 2014 medaljo poljske ambasade v Pekingu, lani pa je od predsednika Republike Finske prejela tudi označbo viteškega reda Bela vrtnica Finske.

Krzysztof Penderecki, redni gost Festivala Ljubljana, je pri nas nazadnje nastopil na 63. Ljubljana Festivalu. Vodil je Zbor in Orkester Slovenske filharmonije, Zbor Opere SNG Maribor in Komorni zbor Ave, ki so skupaj s sopranistko Iwono Hossa, mezzosopranistko Agnieszko Rehlis, tenoristom Adamom Zdunikowskim in basistom Liudasom Mikalauskasom izvedli njegov Poljski rekviem za štiri soliste. Glasba Krzysztofa Pendereckega bo na odrih vsega sveta odzvanjala še stoletja.

Predsednik Evropskega združenja festivalov Jan Briers, ustanoviteljica Velikonočnega festivala Ludwiga van Beethovna Elżbieta Pendrercki in direktor ter umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek na otvoritvi Velikonočnega festivala Ludwiga van Beethovna