Deveti koncert cikla Festival online

27. 05. 2020

Cikel četrtkovih koncertov Festival online bo v tem tednu pihalno obarvan. Vabljeni, da jutri, 28. maja ob 20.00 na facebook profilu Festivala Ljubljana prisluhnete nežnim tonom flavte ob spremljavi klavirja, harfe in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. 

Boris Bizjak je mednarodno prepoznaven slovenski flavtist, ki živi in deluje v Londonu. Ugled si je ustvaril kot virtuoz z izjemnim občutkom za glasbeno improvizacijo. Diplomiral je na École Normale de Musique v Parizu, v razredu Pierra Yvesa Artauda. Poleg standardnega repertoarja za flavto se uveljavlja kot specialist za baročno glasbo z avtentičnimi glasbili. Obiskovalcem evropskih, ameriških, japonskih in kitajskih dvoran je znan po očarljivih izvedbah, široki odrski percepciji in karizmatični prezenci. Nedavno je bil njegov CD s posnetki violinistke Lane Trotovšek in pianistke Marie Canyigueral nagrajen s srebrno medaljo Global Music Awards 2016 za mešanje in urejanje zvoka. Je tudi ustanovitelj bienalnega mednarodnega festivala komorne glasbe Blackheath in ansambla London Brandenburg Soloists in Flaugissimo Ensemble. Na 68. Ljubljana Festivalu bo 28. julija nastopil z Domnom Marinčičem in Tomažem Sevškom. 

Anja Podpečan je glasbeno šolo začela obiskovati s petimi leti, z osmimi se je začela učiti flavto pri prof. Nataši Burger, nato pa šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Vse od začetka se redno udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj in prejema številne nagrade. Kot solistka, komorna glasbenica in članica orkestrov nastopa po Evropi, leta 2010 je na državnem tekmovanju osvojila prvo nagrado in zlato plaketo. Ob koncu šolanja na Konservatoriju v Ljubljani je prejela Škerjančevo nagrado za najuspešnejše dijake in mlade umetnike za posebne dosežke. Po maturi je študij nadaljevala v nemškem Detmoldu, v razredu prof. Janosa Balinta, in tam dosegla bakalavreat in magisterij. 

Borisa Bizjaka bosta spremljala Tina Žerdin na harfi ter Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Anjo Podpečan pa Urška Vidic na klavirju. Zaigrali bodo dela W. A. Mozarta, J. Gadea in C. Saint-Saënsa.