Spoštovani, obveščamo vas, da lahko zaradi nadgradnje sistema prihaja do motenj pri spletnem nakupu vstopnic. Več informacij na tel. (0)1/241 60 26.
Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje.

Hkrati vas obveščamo, da  za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi na blagajni.

Darko Brlek
Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana

Ponosni smo, da bomo v letu 2023 dejavnost Festivala Ljubljana, ki se ponaša s 70-letno tradicijo organiziranja prireditev, obogatili s prvim Mednarodnim klavirskim tekmovanjem, ki bo potekalo februarja in marca.

Veseli smo, da je novico o Mednarodnem klavirskem tekmovanju Festivala Ljubljana delila fundacija Alink – Argerich, ki deluje pod pokroviteljstvom svetovno znane pianistke Marthe Argerich in je tekmovanje zaradi izjemnega mednarodnega slovesa Festivala Ljubljana že v prvem letu organizacije postavila ob bok najpomembnejšim klavirskim tekmovanjem na svetu, kot so tekmovanja Frédéric Chopin (Varšava), P.I. Čajkovski (Moskva), Arthur Rubinstein (Tel Aviv), Franz Liszt (Budimpešta), Georges Enescu (Bukarešta), Paloma O’Shea (Santander), Vendôme Prize (Pariz) in Queen Elisabeth (London).

Kot že ime pove, tekmovanje ni namenjeno le domačim, slovenskim pianistom, temveč mladim talentom po vsem svetu. S tem jim želimo ponuditi novo priložnost, ki jim bo utrla pot v svetovni glasbeni svet, in omogočiti, da širšemu občinstvu pokažejo svojo kakovost ter že pridobljeno znanje. Udeležba na tekmovanju je obenem spodbuda zanje ter neprecenljiva izkušnja za nadaljnjo profesionalno pianistično pot.

Vsem sodelujočim želim obilo uspeha!


Darko Brlek je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Leta 1991 je postal najmlajši direktor SNG Opere in baleta Ljubljana, svoje resnično poslanstvo pa našel leto kasneje, ko je postal (prav tako najmlajši) umetniški vodja Festivala Ljubljana. Leta 1995 je poleg tega prevzel direktorski položaj Festivala Ljubljana. Bil je med ustanovitelji Slovenske kulturniške zbornice in njen prvi predsednik, predsednik sveta zavoda SNG Opera in balet Ljubljana, član Sveta za kulturo pri Vladi Republike Slovenije, dva mandata član Sveta za radiodifuzijo Republike Slovenije. Njegovo udejstvovanje ni omejeno na Slovenijo. Že leta 1997 je postal podpredsednik Evropskega združenja festivalov EFA s sedežem v Bruslju, od leta 2005 do leta 2017 pa je bil njegov predsednik. Še vedno ostaja tesno povezan z združenjem, trenutno kot predsednik Festivalske akademije in častni član Evropskega združenja festivalov. Leta 2016 je prejel nagrado časnika Finance in Ekonomske fakultete v Ljubljani za posebne gospodarske dosežke. Leta 2018 pa je od predsednika Republike Slovenije prejel državno odlikovanje – red za zasluge, in sicer za prispevek k slovenski kulturi ter zasluge za programsko odličnost in mednarodno odmevnost kulturno-umetniških prireditev. Leta 2020 je Komisija Slovenskega ambasadorskega programa Darku Brleku podelila častni naziv Kongresni ambasador Slovenije 2021.Prav tako je prejemnik številnih drugih nagrad kot so Bettetova in Župančičeva nagrada za umetniške ustvarjanje. Da umetnost ni samo njegov poklic, temveč način življenja, dokazuje njegovo redno nastopanje v vlogi klarinetista na različnih svetovnih odrih.