Chopin med nebom in zemljo

14. 02. 2023

Chopinov podhod vodi od Plečnikovega podhoda do vhoda v garažno hišo pod Kongresnim trgom. Po desetih letih se je izkazalo, da postavitev bronaste biste skladatelja in virtuoza Frédérica Chopina, dela enega najbolj cenjenih poljskih kiparjev Adama Romana, darila Poljske ob 20. obletnici sklenitve diplomatskih odnosov med državama, v malo obljuden, temačen in neprivlačen podhod ni bila povsem primerna odločitev. Z urejanjem ploščadi pred vhodom v novo stavbo Centra Šumi se ponuja edinstvena priložnost, da se tja prestavi Chopinov kip na novem podstavku in na skrbno izbrano mesto. Pobudo za prestavitev kipa sta dala lani njegova ekscelenca Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske, in Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana, pritrdila ji je tudi pristojna komisija za postavitev spomenikov. Po skrbni študiji nove postavitve, ki jo je v več različicah pripravil arhitekt Samo Groleger, bo stala skladateljeva bista na posebej oblikovanem polstebru v vozlišču pogledov s strani Kazine, s Slovenske ceste in prehoda s Trga republike, ob njej bo stala posebej oblikovana klop na novourejenem tlaku. S predlogom postavitve kipa v ozadju Plečnikove ureditve Kongresnega trga se strinja tudi spomeniška služba.

Poleg tega bo v atriju zraven nove ploščadi preurejena zapuščena galerija Emonska vrata, nekdaj antikvariat Bukvarna, v informacijsko točko za predstavitev in promoviranje slovenske arheologije.

Nova postavitev Chopinovega spomenika je povezana tudi s spominom na Emila Korytka, poljskega političnega aktivista, jezikoslovca, pesnika in zbiralca slovenskih ljudskih pesmi, ki je v Ljubljani v izgnanstvu živel do smrti 1839. Korytko se je kulturno udejstvoval v bližnji palači Kazina, kamor se je nedavno vselila Akademija za glasbo. S tem je dobila nova lokacija spomenika skladatelju in pianistu tudi zgodovinski in simbolni pomen. Prestavitev Chopinovega kipa nameravamo izvesti do 1. marca, na 213. obletnico skladateljevega rojstva.   

prof. Janez Koželj
podžupan Mestne občine Ljubljana