ČETRTKOV KONCERT CIKLA FESTIVAL ONLINE

29. 04. 2020

Festival Ljubljana tokrat v sklopu cikla Festival online, obogatenega cikla prejšnjih Koncertov s kavča, predstavlja godalni koncert; na sporedu bo v četrtek, 30. aprila, ob 20. uri. Prisluhnite nežnim tonom violin, viole in violončela kar v domačem okolju in si glasbeno popestrite večer. Zdravje je na prvem mestu, zato ostanimo doma! 

Vljudno vabljeni 30. aprila, ob 20.00, k spremljanju 5. KONCERTA CIKLA FESTIVALA ONLINE na Facebook strani Festivala Ljubljana

Lana Trotovšek je mednarodno prepoznana izjemna violinistka ter večletna gostja Ljubljana Festivala. Je prejemnica številnih nagrad, tako državnih kot mednarodnih, med drugim Prešernove. Kot solistka nastopa z domačimi in tujimi orkestri, poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot asistentka za violino in na konservatoriju Trinity Laban v Londonu. Prisluhnili ji bomo lahko tudi na 68. Ljubljana Festivalu v Viteški dvorani Križank, skupaj s pianistko Mario Canyigueral, s katero sta bili za glasbeno zgoščenko leta 2016 nagrajeni na tekmovanju Global Music Awards v Kaliforniji. Na letošnjem poletnem festivalu bosta nastopili kar trikrat, 3., 4. in 6. avgusta, zaigrali bosta vse Beethovnove sonate za klavir in violino. 

Matjaž Bogataj je nadarjen mlad violinist, ki ga je širša javnost spoznala leta 2009, ko je kot član zasedbe Quartissimo nastopil na pesmi Evrovizije. Dve leti kasneje je bil na avdiciji mladih glasbenikov sprejet v Mladinski orkester Gustava Mahlerja, kar mu je odprlo mednarodne poti. Leta 2015 je zasedel položaj namestnika violin v Frankfurtskem opernem orkestru, dandanes pa je vodja drugih violin orkestra Bavarske državne opere. 

Črtomir Šiškovič velja za enega boljših violinistov za izvedbo Tartinijevih del, že več kot dvajset let se pozorno posveča izvajanju baročne glasbe in ustvarjalnosti Giuseppeja Tartinija ter njegovih učencev. Bil je prvi violinist priznanega slovenskega godalnega kvarteta Tartini, s katerim je za izstopajoče umetniške dosežke leta 2001 prejel nagrado Prešernovega sklada. Nastopa kot solist, izvaja glasbo od baroka pa vse do sodobnosti, s poudarkom na glasbi slovenskih primorskih skladateljev. Večkrat smo mu že prisluhnili na Ljubljana Festivalu, zaigral bo tudi letos, in sicer 13. avgusta, na Peklenskem dvorišču Križank. 

Špela Pirnat nastopa v različnih vlogah, kot solistka, članica orkestrov in komorna glasbenica doma in v tujini, tudi na Ljubljana Festivalu. Dejavna je tudi kot pedagoginja in članica ESTA (European String Teacher Association). Med drugim je tudi ustanoviteljica, mentorica in umetniški vodja mojstrskih tečajev ArSensei.

Maruša T. Bogataj je solo violončelistka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, tri leta je bila prva čelistka Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo, doštudirala je na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu in bila kasneje tudi članica orkestra Münchenske opere. Izpopolnjevala se je na mojstrskih tečajih, je večkratna dobitnica nagrad na mednarodnih tekmovanjih mladih violončelistov in državnih tekmovanjih slovenskih glasbenikov. 

Hvala za pozornost, ki jo namenjate programu Festivala Ljubljana.