Beneški skladatelji s komornim orkestrom I Solisti Veneti

23. 11. 2020

Prepustite se zvokom beneškega baroka in romantike ter prisluhnite koncertu legendarnega komornega orkestra I Solisti Veneti. Orkester je nastopil na letošnjem 68. Ljubljana Festivalu, koncertu lahko prisluhnete v arhivu Komornega studia RTV 4D.

I Solisti Veneti se uvrščajo med svetovne glasbene zvezde. V lanskem letu so obeležili svojo 60-letnico delovanja, leta 1959 ga je ustanovil Claudio Scimone in slava orkestra je z vsakim koncertom strmo naraščala. Do danes je izvedel več kot 6000 koncertov po več kot 90-ih državah po svetu. Od tega je prek 30 koncertov odigral samo na Salzburškem festivalu. Ugled so mu dodatno utrdile tudi laskave nagrade kot sta grammy in častna plaketa Evropskega parlamenta.

Orkester, znan po svoji interpretativni prefinjenosti, ki iz vsakega koncerta naredi nepozabno doživetje, goji posebno vez z beneško glasbo in enim največjih tamkajšnjih baročnih glasbenih mojstrov, z A. Vivaldijem, pa tudi s T. Albinonijem. Iz njunih opusov sta na koncertu zazveneli dve najpomembnejši deli. Slišali smo tudi skladbi G. Tartinija in A. Pascullija, manj znanih imen italijanskega baroka in romantike.

Tako se je z mehko verdijevsko melodičnostjo skladala tudi občasna zvočna “surovost” tega nežno elegantnega pihala [oboa], ki ga je odlični solist Paolo Grazia izkoristil v polni meri. V desetih minutah so v novi formi prišli do izraza srce parajoča liričnost Violetinih izpovednih arij, zanos Alfredovih napevov, dramatična teža Germontovega lika, zborovska mogočnost in igriva lahkotnost slavne napitnice.

(Damijan Vinter, 68. Ljubljana festival: Kdaj se lotiti predelav mojstrskih izvirnikov?, Večer.com, 26. 7. 2020)

Koncertu lahko prisluhnite tukaj.