Beethovnove Sonate za klavir in violino z Lano Trotovšek in Mario Canyigueral

17. 02. 2021

Nocoj, 17. februarja, si lahko ob 20.30 po našem času ogledate prenos koncerta nagrajenke Prešernovega sklada Lane Trotovšek in pianistke Marie Canyigueral iz londonske Wigmore Hall. Prenos koncerta bo na Youtube kanalu Wigmore Hall, na sporedu pa bodo tri Beethovnove Sonate za klavir in violino.

Violinistka Lana Trotovšek je očarala občinstva s svojim »pravim občutkom za intuitivno nastopanje« (The Strad) in »s svežino ter globino« svojih interpretacij. V Washington Postu so jo opisali kot »sijočo« in pohvalili njen »čist, prefinjen zvok z glasbenim smislom za fraziranje in brezhibno intonacijo«.

V svoji karieri je nastopila na nekaterih najbolj prestižnih prizoriščih, kot so Wigmore Hall, Dunajska koncertna hiša, Gledališče La Fenice v Benetkah, amsterdamskem Concertgebouwu in Muziekgebouwu v Eindhovnu. Njena nadarjenost jo je prav tako ponesla na Kitajsko, Japonsko, v Združene arabske emirate, Kanado, Združene države Amerike, nastopila pa je tudi s priznanimi dirigenti, kot so Valerij Gergijev, George Pehlivanian, Hans Graf, Uroš Lajovic, Barry Wordsworth, Andres Mustonen in drugi.

Mario Canyigueral so v La Vanguardii opisali kot »pianistko z izjemno osebnostjo«. Je ena izmed vodilnih glasbenic nove generacije španskih pianistov in je bila navdih za sodelovanja s številnimi izjemnimi španskimi dirigenti. Ker se je izobraževala tako v Španiji kot Veliki Britaniji, je že v času študija s svojimi koncerti pritegnila mednarodno pozornost, ki jo je obdržala tudi v profesionalni karieri. Poleg tega pianistkin opus odlikuje bogata diskografija.

Z izvedbo vseh Beethovnovih Sonat za klavir in violino sta nadarjeni glasbenici nastopili tudi na lanskem 68. Ljubljana Festivalu.

Program:
Sonata za klavir in violino št. 8 v G-duru, op. 30/3
Sonata za klavir in violino št. 5 v F-duru, op. 24, »Pomlad«
Sonata za klavir in violino št. 7 v c-molu, op.30

II. Adagio molto espressivo št. 1

Vsi prenosi koncertov bodo na voljo za ogled še 30 dni po izvedbi koncerta.

Vir: wigmore-hall.org.uk