Alessio Allegrini

Alessio Allegrini je trenutno prvi hornist solist v akademskem orkestru Santa Cecilia in Luzernskem festivalskem orkestru.

Virtuoz francoskega roga je eden najbolj iskanih solistov in orkestrskih glasbenikov v Evropi. Pri dvaindvajsetih letih je postal hornist solist v milanski Scali pod vodstvom dirigenta Riccarda Mutija in na tem položaju deloval od leta 1995 do leta 2002. Allegrini je zmagal na glasbenem tekmovanju za rog v Münchnu in na Praški pomladi, leta 2000 pa prvič nastopil kot hornist solist z Berlinskimi filharmoniki pod taktirko Claudia Abbada. V sezoni 2003 je bil glavni gostujoči glasbenik pri Berlinskih filharmonikih.

Njegovi solistični nastopi z rogom na koncertih simfonične glasbe so zelo cenjeni, zato je v svoji karieri sodeloval z vodilnimi svetovnimi dirigenti, med drugim s Carlom Mario Giulinijem, Pierrom Boulezom, Danielom Barenboimom, Wolfgangom Sawallischem, Lorinom Maazelom, Mjung Vun Čungom, Marissom Jansonsom, Valerijem Gergijevom in Simonom Rattlom.

Izvajal je Koncert za rog in orkester št. 2 Richarda Straussa z Riccardom Mutijem in filharmoničnim orkestrom milanske Scale, Brittenovo Serenado za tenor, rog in godalni orkester z Ianom Bostridgeom, Brahmsov Trio za rog s Salvatorejem Accardom in Mozartove koncerte za rog z Orkestrom Mozart in Claudiom Abbadom. Med drugim je nastopal s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia ter z orkestroma milanske Scale in operne hiše La Fenice ter z orkestrom Santa Cecilia iz Rima, poleg tega je kot prvi hornist sodeloval z Luzernskim festivalskim orkestrom, Evropskim komornim orkestrom in Komornim orkestrom Mahler.

Redno izvaja samospeve v triu z Ianom Bostridgeom in Juliusom Drakom ter redno poustvarja glasbena dela v različnih evropskih orkestrih. Velja za enega največjih sodobnih poustvarjalcev glasbenih del za rog.

Med drugim je posnel ploščo La Grande Fanfare, ploščo komorne glasbe s solisti milanske Scale (založba Tudor Records), ter plošče DVD z Mahlerjevimi simfonijami št. 3, 4, 5, 6 in 7 z Luzernskim festivalskim orkestrom pod taktirko Claudia Abbada in simfonijo št. 8 z Riccardom Chaillyjem. Nastopil je v dokumentarnem filmu L’altra voce della Musica, ki spremlja potovanje Claudia Abbada od Havane do Caracasa, in v filmu Rhythm Is It z Berlinskimi filharmoniki in Simonom Rattlom. Vrhunec sodelovanja z Orkestrom Mozart in Abbadom so posnetki vseh Mozartovih koncertov za rog v živo za založbo Deutsche Grammophon in plošča DVD Bachovega Brandenburškega koncerta št. 2.

Allegrini je ustanovitelj organizacije Glasbeniki za človekove pravice in glasbeni direktor Orkestra za človekove pravice (Human Rights Orchestra – HRO). Skupina si prizadeva spodbujati kulturo humanosti skozi glasbo in podpira Splošno deklaracijo človekovih pravic.

Maja 2010 je HRO pod taktirko Allegrinija nastopil s pianistko Mario João Pires na 7. mednarodnem forumu za človekove pravice v Luzernu, v letih zatem pa je Allegrini dirigiral orkestru, ki je s Helene Grimaud izvedel Ravelov koncert v G-duru, z Isabelle Faust je izvedel Brahmsov koncert za violino ter z Rachel Harnisch Mahlerjevo simfonijo št. 4.

Na svojem prvem nastopu v operni hiši Teatro Lirico v Cagliariju je dirigiral na simfoničnem koncertu z Wagnerjevimi uverturami in Brahmsovo simfonijo št. 3. Dirigiral je tudi na številnih koncertih v Italiji (orkestru Orchestra i Pomeriggi Musicali, Orchestra Filarmonica Marchigiana in Istituzione sinfonica Abruzzese, redno je sodeloval s Hamburškimi simfoniki in Komornim orkestrom iz Lozane) ter na Japonskem v koncertnih dvoranah v Tokiu, Jamanučiju, Tojonaki, Nabariju in Osaki.

Alessio Allegrini je profesor za rog na Konservatoriju italijanske Švice.